Dětské lékaře do menších obcí nepřiláká ani služební byt

24. únor 2018 08:45

Některé obce v Pardubickém kraji mají problém najít dětské lékaře. Pediatři především na malých městech odcházejí do penze a radnice za ně náhradu hledají jen těžko. Například ve Chvaleticích nabízejí zájemci byt i ordinaci. Ani to ale zatím nestačí.

„Naše dětská doktorka skončila a odešla do důchodu, což se předpokládalo, protože i přesluhovala. K dispozici je pro nového lékaře ordinace, byt 3+1 a garáž,“ říká starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Obsadit místo pediatra potřebují ve Chvaleticích od podzimu. „Máme to vyvěšeno na úřední desce, inzeráty jsme měli v trolejbusech v Pardubicích, pak v Přeloučském roštu a na Čáslavsku,“ doplňuje starostka.

Ve Chvaleticích na konci roku zavře ordinaci jediný dětský lékař

Lékař

Třítisícové Chvaletice na Pardubicku zatím nesehnaly náhradu za dosluhující dětské lékaře, na konci roku zavře ordinaci a město tak bude bez jediného pediatra.

Ordinace lékaře sídlí o patro níže pod služebním bytem. „Je velká a myslím, že je pěkně uzpůsobená, je tu izolační místnost, která má vchod z venku, čekárna pro děti, vlastní ordinace, sociální zařízení. Zatím se ale nikdo nepřihlásil. Všeobecně je ale známo, že pediatrů je nedostatek,“ uzavírá Blanka Zaklová.

Lidé s nemocnými dětmi dojíždí do Řečan, Týnce nad Labem nebo Přelouče. Podobné problémy jako ve Chvaleticích mají i v Tatenici na Orlickoústecku. I tam nabízí případnému zájemci k užívání byt. Zatím ale hledají také marně.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio