Dezinfekce místo svěcené vody, rezervace on-line. Kostely se po pauze otevírají

13. květen 2020 10:05

Od pondělí platí další vlna rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru. Mimo jiné je možné pořádat veřejné akce s účastí do sta lidí. Církve proto opět začínají pořádat pravidelné bohoslužby i další setkání věřících. Někde si ale musí věřící místo na mši předem zarezervovat.

„Slavíme bohoslužby, všechny jsou v kostele sv. Bartoloměje a je to zpravidla ranní, polední a večerní mše svatá. Těšíme se, teď v neděli 17. května bude první takový test těch sto lidí,“ popisuje arciděkan pardubické farnosti Antonín Forbelský.

Svěcenou vodu vystřídala dezinfekce

I v kostelích bude potřeba dodržovat hygienická opatření, ani tady se bez dezinfekce neobejdou. „Máme ji u mříží na stolku a u oltáře pro kněze tak, jak je to stanoveno. I kněz u mše svaté než jde podávat svaté přijímání, tak si dezinfikuje ruce,“ vysvětluje arciděkan.

Arciděkan římskokatolické farnosti Antonín Forbelský sloužil s rouškou ranní mši v kostele sv. Bartoloměje v Pardubicích i 27. dubna 2020

Při svatém přijímání pak kněz nevkládá věřícímu eucharistii do úst ale do ruky. Církevní řád to umožňuje. Z hygienických důvodů nemají věřící přístup ani ke svěcené vodě. Na kropence je nápis „mimo provoz“.

Internetový rezervační systém

Na každodenní mše podle arciděkana v Pardubicích sto lidí nechodí. Problém by ale mohl nastat v neděli. Například v Ústí nad Orlicí proto farnost vytvořila internetový rezervační systém. Na webu je dostupný kalendář s rozpisem jednotlivých mší. Místo v kostele už si pak věřící najde sám.

„Vzhledem k tomu, že v Ústí nad Orlicí chodí tak tři sta, čtyři sta lidí na nedělní bohoslužby, tak jsme přidali další bohoslužbu a zprovoznili na webových stránkách rezervační systém, abychom lidi dokázali rozdělit do jednotlivých skupin. Viděli jsme, že se mnoho lidí hlásí a je to krásný okamžik takového znovuzrození,“ říká děkan Vladislav Brokeš.

Bohoslužby obnoví i Českobratrská církev evangelická v Pardubicích. Dva měsíce teď žádné nebyly. Pokračuje farářka Hana Ducho. „Nakoupili jsme spoustu dezinfekce a služba, která běžně podává ruku lidem, kteří přichází do kostela, tentokrát nebude podávat ruku, ale stříkat dezinfekci na ruce. Samozřejmě budeme dodržovat roušky, budeme se snažit dodržet i rozestupy, naštěstí máme kostel dostatečně velký.“

Farářům se také začínají rychle plnit diáře. Dva měsíce totiž nemohli oddávat ani křtít a tak se většina akcí posunula na léto a podzim.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související