Dialog o česko-německo-židovském soužití z pohledu třetí poválečné generace

15. duben 2007

V prostorách Židovské obce v Praze se minulý měsíc uskutečnilo česko-německé setkání mladých lidí ve věku od 18 do 26 let. Cílem bylo zahájit dialog o společné minulosti i o současném česko-německo-židovském soužití z pohledu třetí poválečné generace.

"Rozdílnost názorů v politice je nutností, jakýkoli fanatismus je zavrženíhodný." Tak zní poselství mladým od Artura Radvanského, muže, jenž přežil holocaust poté, co s označením "návrat nežádoucí" prošel šesti koncentračními tábory i pochodem smrti.

Artur Radvanský byl jedním z pamětníků, s nímž mohli účastníci pražského česko-německého setkání mladých lidí hovořit. Akce nazvaná Češi, Němci, Židé: Cizí sousedé? svedla dohromady dvanáct účastníků, z nichž většinu pojil společný česko-německý a u mnohých i židovský původ. Setkání tak pro ně znamenalo i osobní zpověď, nutnost vyrovnat se se svým původem a s minulostí svých předků.

Seminář vznikl z iniciativy Kolegia Theodora Heusse německé nadace Roberta Bosche, finanční podporu poskytla i americká židovská organizace American Joint Distribution Committee. Nápomocná byla i řada dalších institucí včetně Pražské židovské obce a Česko-německého fondu budoucnosti.

Na úvod účastníci představili své rodinné příběhy. Pomocí barevných nití vytvářeli nástěnnou pavoučí síť evropského prostoru, reflektující pohyb a osudy svých českých, sudetoněmeckých či židovských předků. Následující den mladí lidé navštívili koncentrační tábor v Terezíně a Ústí nad Labem, kde se jim dostalo informace o protiněmeckých excesech v tomto městě po skončení války. V dalších dnech pak účastníci setkání z České republiky a Německa hovořili se zástupci několika občanských sdružení, spolků a kulturních institucí, které vyvíjejí aktivity v oblasti soužití Čechů, Němců a Židů, například se zástupci Fóra mládeže, Česko-německého fondu budoucnosti nebo Nadace Brücke-Most. Poslední přednášky se konaly v sále informační kanceláře Evropského parlamentu.

Významným bodem projektu byly diskuse s dobovými svědky. Účastníci vytvořili kulturně a národnostně smíšené skupiny konfrontované s jedním ze tří pamětníků. Každý z nich přitom představoval jednu perspektivu: sudetoněmeckou, českou a židovskou. Poznatky z interview byly zapracovány do článků, které zveřejnil list Prager Zeitung.

Mladí lidé rozdílných národností a rodinných osudů se v Praze sešli proto, aby pochopili vlastní minulost, aby společně vytvářeli budoucnost bez předsudků. Díky autentičnosti a bezprostřednosti setkání "Češi, Němci, Židé: Cizí sousedé?" na své cestě vzájemného porozumění podstatně pokročili. Slovo "cizí" pozbylo do značné míry na své intenzitě.

autor: David Neuwirth
Spustit audio