Digitální fotoaparáty mě nebaví, jsou předvídatelné. S Flexarety je větší dobrodružství, míní fotograf Sláma

26. leden 2022

Jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách významných tuzemských i zahraničních galerií. Vojtěch Sláma patří k uměleckým fotografům, kteří svůj život spojili s Brnem. Zakládal fotografickou skupinu Česká Paralaxa a ve fotografiích na své objekty nahlíží velmi poeticky a intimně.

Flexaret, to je kouzelný přístroj. „Stačí, když ho položíte na stůl a podíváte se do hledáčku, vždycky je tam něco krásného. Focení s ním je nenápadné a hlavně tiché. Digitální fotoaparáty mě nebaví, je to moc předvídatelné a nemá to kouzlo,“ svěřuje se v rozhovoru Sláma.

Jeho fotka s názvem Zatím hodně pus se vydražila v americkém Houstonu v roce 2020 za sedm tisíc dolarů, což je pro českého fotografa obrovský úspěch. Název odkazuje k písni Zuzany Navarové. „Je to drama, spousta drahého jídla a pití, všichni jsou napjatí,“ popisuje atmosféru aukce, na které byl osobně přítomen.

„Vytvořil jsem si za dlouhá léta image umělce, který dělá jenom svoje věci a ne ty na zakázku – a to je hrozná škoda a omyl! Vyučil jsem se fotografem, vystudoval jsem to na střední i na vysoké škole. Rád dělám užitou fotografii, ne reklamu, ani tvrdou komerci, ale rád fotím pro lidi. Ať je to jakákoliv událost: portréty, děti, veterána, co máte v garáži, zkrátka co vás napadne a chcete to mít hezky vyfocené,“ říká Vojtěch Sláma a dodává, že moc rád dělá věci, které mají smysl, které jsou pro lidi.

Fotografie Vojtěcha Slámy můžete až do května 2022 vidět v Galerii Valchařská v Brně.

Jak vznikají jeho fotky? Co musí mít dobrá fotografie, aby zaujala diváka? Jaký je rozdíl mezi focením v Indii a Spojených státech? Poslechněte si v rozhovoru Lucie Hostačné s Vojtěchem Slámou.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související