Divadlo patří k České Třebové neodmyslitelně, říká herec a režisér

6. duben 2023

Josef Jan Kopecký je původní profesí učitel. Od dob dospívání se ale věnuje amatérskému divadlu. Jako herec i režisér. Získal za něj řadu ocenění.

Pochází a stále žije v České Třebové, je českotřebovským patriotem, v současnosti ředitelem Kulturního centra Česká Třebová a založil a vede tamní divadelní společnost Triarius. S ním nazkoušeli přes 40 představení a zaměřují se kromě činohry také například na divadlo poezie a experimentálnější dramatické formy.

Na prkna, která znamenají svět, se Josef Jan Kopecký dostal už asi ve svých čtrnácti letech. A vyklubala se z toho láska na celý život. Jak sám říká, může za to i Česká Třebová, kde je a vždy bylo skvělé divadelní podhoubí.

Profesně se ale Josef Jan Kopecký nejprve věnoval tomu, čím se chtěl stát už jako malý chlapec. Vystudoval pedagogickou fakultu, obor český jazyk a dějepis. Učil, byl také ředitelem na základní škole, pak ale po řadě let u amatérského divadla, přešel do základní umělecké školy, kde učil herectví malé i velké.

Vystupoval i s královéhradeckým Divadlem Jesličky Josefa Tejkla, s pardubickým Divadlem Exil a s opatovickým Divadlem MY Theatre, které také zakládal. Za své výkony posbíral řadu ocenění na divadelních přehlídkách a festivalech v Česku i za hranicemi. Je předsedou spolu Volné sdružení východočeských divadelníků a objevil se i ve filmech a v televizi.

Spustit audio

Související