Dlaždičky nedrží. Pardubické koupaliště Cihelna zřejmě čeká velká oprava

16. červenec 2020 09:09

Pardubické koupaliště Cihelna nutně potřebuje větší opravu. Provozovatel na to radnici upozorňoval už delší dobu, teď to vypadá, že by práce mohly začít už příští podzim. Běžný návštěvník to na první pohled nepozná, areál vypadá pořád zachovale, ale je za tím ale stále víc práce.

Poslední zásadní oprava byla před 20 lety, kdy ze zchátralé plovárny vzniklo moderní koupaliště se soustavou tobogánů, skokanským bazénem, vířivkami nebo stěnovým vodopádem. Menší opravy pak byly v letech 2004 a 2005, kdy firma nahradila vypadané dlaždičky na dně bazénů a dala tam fólii.

V současné době je nejhorší neustálé vypadávání dlaždic, potvrdil provozovatel koupaliště Petr Ministr: „Takhle nám opadaly dlaždičky ve skokanském bazénu. Tohle byla oprava na tři dny. Musí se to očistit, napenetrovat, přilepit, zaspárovat. To se nedá udělat za dvě hodiny. Každý rok se potřeba oprav zvyšuje natolik, že už je to skoro neproveditelné.“

Léto na koupališti Cihelna v Pardubicích

Problém jsou hlavně zmíněné okraje bazénů a dlaždice. Tobogány nebo šatny a další zázemí oproti tomu opravu nepotřebují.

Padesátimilionová oprava

Oprava bazénů je v plánu. Primátor Martin Charvát (ANO) řekl, že měli na výběr čtyři varianty oprav, včetně výměny za nerezové vany. Za pomoci odborníků i provozovatele nakonec vybrali variantu D: „Což je vložení nerezových stěn opatřených povlakem PVC v kombinaci s bazénovou fólií na dně. Je to komplexní systémové řešení,“ řekl primátor.

Vybraná varianta opravy by měla stát mezi 50 a 60 miliony korun. Pokud zastupitelé projekt i uvolnění peněz schválí, mohla by oprava pardubického koupaliště Cihelna začít příští rok na podzim.

Spustit audio

Související