Dlouhým presováním se kvalita kávy ničí. Espresso je lepší dolít horkou vodou

24. únor 2023

Dáváte si raději větší hrnek espressa, než je ve zvyku třeba v Itálii? V tom případě je lepší dolít si malou kávu horkou vodou. V restauracích už to běžně funguje. Proč ale nedostaneme velkou kávu rovnou do šálku? Káva je díky dolití horké vody mnohem kvalitnější, než když získáte velký hrnek presováním.

Je to proto, že kávu presujeme z vypraženého oleje, který je na povrchu a částečně i uvnitř zrna. Když kávu presujeme, spojíme horkou vodu a olej. Pod tlakem vytvoříme emulzi, což vytváří chuť kávy. Pokud presujete déle, olej už zrna postrádají a vy ředíte kávu dřevitou vodou, která obsahuje silice a další nezdravé složky, které kávu kazí. Zkrátka louhujete zrna víc, než je zdrávo. Chuť takto dlouho presované kávy není dobrá. Vyzkoušejte si to, udělejte kávu oběma způsoby a poznáte ten rozdíl,“ vysvětluje odborník Jiří Sýkora z Pardubic. Presování je tedy potřeba zastavit na cca čtyřiceti mililitrech tekutiny a pak teprve dolít horkou vodou.

Po zelené kávě se lépe hubne

Zelená káva se nepraží, je to káva posbíraná na plantáži a následně usušená. Nadrtí se a přelévá horkou vodou. Není v ní olej jako u kávy pražené. Nechává se vyluhovat 15 – 20 minut, potom se slije a může se přidat med nebo zázvorový sirup. Připomíná tak trochu zelený čaj. A v čem tkví její zázračné hubnoucí účinky?

Zelená káva (ilustrační foto)

Zelená káva si uchovává některé zdravé látky, které se pražením jednoznačně zničí. Tato káva je podle Jiřího Sýkory vhodná například pro předjarní očistu, a dokonce pro lidi, kteří chtějí zhubnout.

Čtěte také

„K různým přípravkům na hubnutí jsem skeptický, ale tohle mám potvrzené od odbornice z vysoké školy chemicko-technologické. V případě zelené kávy se jedná se o hubnutí nepřímé. Zelená káva obsahuje velké množství kyseliny chlorogenové, která má schopnost snížit hladinu cukru v krvi.“

Představte si, že sníte velký zákusek, sednete si nebo lehnete, a v tu chvíli se vám začnou cukry přeměňovat na tuky, a ty se ukládají v těle. „Když ale zákusek zapijete zelenou kávou, kyselina chlorogenová způsobí zpomalení celého procesu a energii ze zákusku zpracováváte delší dobu. To je celý zázrak zelené kávy. Já si ji rád dám,  když mě čeká náročný den. Je dobrá s medem nebo třeba zázvorovým sirupem, podobně jako zelený čaj,“ doporučuje Sýkora.

Robusta nemusí být méně kvalitní

O mnoha věcech rozhoduje trh, a ten si podle Jiřího Sýkory žádá levnou kávu. Ta se pohybuje v rovině robusty, která se ve světě většinou skutečně pěstuje v méně kvalitních podmínkách.

Kávovník ve Vietnamu

„Ale nemusí to tak být vždycky. Cena v českých obchodech ničí pověst i dobré robusty, která existuje. Setkali jsme se s robustou, která byla naprosto úžasná, nic lepšího jsem nepil. Pěstuje se u kambodžských hranic, kde jsou plantáže větší, než Česká republika. Tahle robusta je na deset let dopředu vyprodaná. Ale k nám jde spíše ta levnější,“ říká odborník v oblasti kávy.

Podle něj má robusta osobitou chuť, která ne každého zaujme. Pěstuje se hlavně v nížinách, kde se vyskytuje více pesticidů, sbírá se v horším prostředí. Arabiky se pěstují nad 1500 metrů nad mořem, mají lepší podmínky a rostliny jsou mnohem více opečovávané.

Je lepší vypít kávu do minuty? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související