Krematorium, stovka kostelů i muzea mají dnes v noci otevřeno

24. květen 2019 08:40

Co se děje v muzeu nebo galerii, když se setmí? Například v Pardubicích to zjistí návštěvníci už dnes večer, je totiž muzejní noc. Brány muzeí, galerií, ale třeba i krematoria se zůstanou otevřené až do 23. hodiny.

Je to totiž další možnost, jak přilákat nové návštěvníky a ukázat sály a expozice v jiném světle. Noc a umělé světlo totiž dá mnoha sálům i expozicím ještě větší kouzlo než za bílého dne.

Na pardubickém zámku, kde sídlí Východočeské muzeum, se chystá prohlídka Od hradu k zámku: proměny pernštejnské rezidence. Následovat budou komentované prohlídky expozice Pardubice. Zámek pak opanuje Lovesong Orchestra, pětičlenná dechovka „balkánského střihu", která zahraje akusticky, v pohybu, přímo mezi lidmi. Ve výtvarných dílnách si děti vyrobí motýly, a kdo zůstane do desáté hodiny, zažije pozorování nočních motýlů na zámeckých valech.

Vstup zdarma a program připravily například Východočeské muzeum v Pardubicích, Východočeská galerie v Pardubicích, Galerie města Pardubic, Výstavní prostor Mázhaus, Krematorium Pardubice, Muzeum Rosice nad Labem, Zelená brána a Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara.

Troufnete si v noci do krematoria?

Zajímavostí, kterou v Pardubicích muzejní noc nabídne, je i prohlídka krematoria. Pardubické krematorium totiž není jen místem rozloučení se zesnulými, ale taky vzácnou architektonickou památkou. Stavba trochu vypadá, že vystoupila z ruské pohádky, ale jde o jeden z nejvýstřednějších projevů kubismu, který je dílem architekta Pavla Janáka.

Za touto netradiční fasádou budovy, které někteří říkají perníková chaloupka, se skrývají i místa, kde se natáčel slavný film Spalovač mrtvol. Krematorium své brány otevře od 18:00 do 21:30 hodin a nabídne komentovanou prohlídku obřadních síní.

Muzejní noc v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi

V Chrudimi lidé můžou navštívit tři muzea: Regionální muzeum, kde je zcela nová výstava Velké prádlo. Otevřené bude i Muzeum barokních soch a jeho obměněná expozice. A také Muzeum loutkářských kultur, kde se návštěvníci stanou na malý moment špióny a rozkryjí souvislosti zločinu, který zahýbal s osudy miliónů lidí a celými dějinami 20. století. Připravený bude také kreativní tematický workshop pro všechny. Otevřeno je od 18 do 23 hodin, vstup je jako obvykle zdarma.

Noc kostelů otevře sto církevních budov

Dnes je také Noc kostelů, během které bude v Pardubickém kraji otevřeno 102 církevních budov. Kromě prohlídek se v některých budou konat také mše, koncerty, výstavy a přednášky. Kompletní seznam otevřených kostelů je zveřejněn na stránkách akce.

V Heřmanově Městci se ve večerních a nočních hodinách uskuteční procházka po kaplích, kostelích a sborech spojená s prohlídkou, komentářem a krátkou modlitbou.

Chrudimský evangelický sbor naplánoval od 19:00 naučnou procházku s průvodcem po Chrudimi husitské.

V Koclířově na Svitavsku bude otevřen poutní kostel a areál svaté Filomény a svatého Jakuba staršího, poutní kostel svatého Alfonze a Panny Marie Fatimské a poutní areál svatého Jana Pavla II.

Folkový koncert i útok na věž

Evangelický kostel v Lanškrouně nabídne koncert folkové kapely Zpětné zrcátko, biblické příběhy v pantomimickém podání Divadla MIM a ukázky textů z Parabible.

V pardubickém evangelickém kostele uvede Jiřina Šiklová přednášku nazvanou Odkaz sametové revoluce aneb jak nedělat stejné chyby.

Někteří pořadatelé pojali Noc kostelů netradičně. Například v kostele svatého Mikuláše v Čisté na Svitavsku začne v 18:00 útok na věž, který zařídí výjezdová jednotka místních dobrovolných hasičů Čistá a nová hasičská Tatra. Důstojnost večera zajistí následující koncert pro varhany a trubku.

autor: Naďa Kubínková | zdroj: ČTK
Spustit audio