Do kuchyně s Pálkou? Určitě! Šéfkuchař Radek Pálka byl svátečním hostem pořadu Vaříme s Habadějem

27. prosinec 2020

Šéfkuchař Radek Pálka si spolu se Zdenou Kabourkovou povídali o tom, jak dělá bramborový salát, jestli má na štědrovečerním stole kapra a co nesmí chybět u Pálků na Štěpána.

Čtěte také

„Mamka byla vyučenou cukrářkou. Ale po vyučení dělal cukrařinu jen velmi krátce. Když potom založila rodinu a přišly děti, tak se přestala cukrařině věnovat profesionálně a už se k ní nikdy naplno nevrátila."

„Ale v osmdesátých letech si tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dítě z reklamy, jsem se kolem ní motal. Asi proti si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně nechci dělat," usmívá se Radek Pálka.

Z nutnosti je životní láska

„Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla. Díky sametové revoluci jsem sice v roce 1989 nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. Tím jsem se po různých peripetiích vyučil, ale hned za rok jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem."

Čtěte také

„Štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové. Tam jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval kuchyni. Až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík," říká Radek Pálka.

„Mým druhým největším životním štětím, protože prvním je má manželka, bylo, že v té době kuchyni v Duranu vládl šéfkuchař Jiří Syrový. Díky jeho přístupu ze z nutnosti stala gastronomie mou láskou na celý život," směje se šéfkuchař Radek Pálka.

Zdena Kabourková

A poradil nám také jak dochutit červené zelí a jakou mouku dává do bramborových knedlíků.

Šéfkuchařův deník
Povídky, příběhy a historky na blogu Radka Pálky. Prostě vše ze světa kuchyně a gastronomie obecně.

Zajímá vás čím potěší šéfkuchaře Radka Pálku maminka? Co umí udělat jen ona? Poslechněte si to a udělejte si příjemnou hodinku u šálku kávy nebo čaje.
Ať je vám s námi hezky!

autoři: Zdena Kabourková , baj
Spustit audio

Související