Do opraveného hotelu na nádraží v Pardubicích nastěhuje SŽDC účetní

8. září 2018 07:10

Nádražní hotel v Pardubicích využije Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) pro své účtárny, později v něm bude i školicí centrum a ubytování. První etapa vnitřních oprav začne do několika týdnů a potrvá do ledna. ČTK to řekl generální ředitel Jiří Svoboda.

Účtárny má SŽDC v Ústí nad Labem, Praze, Plzni a Hradci Králové. Společnost je sloučí do jednoho místa. Protože je hotel ve špatném stavu, musí ho nejdřív opravit. Rekonstrukce si vyžádá desítky milionů korun.

„Finanční účtárny sloučíme do jednoho místa, budou v osmém a sedmém patře. V navazující části oprav využijeme hotel jako školicí středisko, kde v budoucnu budeme rekvalifikovat zaměstnance, bude tam i ubytovna,“ řekl Svoboda. SŽDC má více než 17 000 pracovníků, vlastní centrum pro školení potřebuje, dodal.

„Vše je v koordinaci s majitelem autorských práv, architektem Miroslavem Řepou. Stanovovat přesnou částku za opravy hotelu by nebylo objektivní. Je v katastrofálním stavu, statika celé části je poměrně zastaralá,“ řekl Svoboda.

Chodba hotelu nad nádražím

SŽDC dlouhodobě plánuje i modernizaci železničního uzlu a opravu nádražní budovy v Pardubicích. Termíny zahájení stavebních prací se často mění.

„V nejbližších dnech začnou opravné práce na výškové budově, která je součástí pardubického hlavního nádraží. Konkrétně se jedná o přestavbu kanceláří ve druhém patře pro pracovníky Správy železniční a dopravní cesty. Kompletní rekonstrukce celého pardubického uzlu za téměř 4 miliardy korun se plánuje kolem roku 2020,“ říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Součástí stavby je i nová lávka přes koleje k sídlišti Dukla, odkud zatím není přímé spojení na vlakové nádraží, ač je hned vedle.

autoři: ČTK , Josef Ženatý

Související