Do pardubického babyboxu někdo odložil novorozeného chlapce

19. září 2022 05:40

Do pardubického babyboxu v neděli někdo odložil novorozeného chlapce. Podle lékařky bylo dítě na první pohled zdravé a pupečník mělo ošetřený gumičkou do vlasů. Dostalo jméno Karel, mimo jiné na počest britského krále Karla III.

Podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse je Karel letošním 13. dítětem odloženým do některé ze schránek v Česku a 244. dítětem za dobu existence babyboxů. Dítě v modrém oblečení, zřejmě po starším sourozenci, protože bylo na první pohled větší, než bylo potřeba, bylo podle Hesse odloženo do schránky v neděli v 7:29.

„Malý Karel potvrdil, že děťátka se často odkládají ve skupinách po dvou nebo po třech. V Hradci Králové byl 12. září odložen chlapeček Petr, 14. září v Třebíči holčička, kterou jsem pojmenoval Elizabeth na počet zesnulé britské královny, a do třetice 18. září chlapeček Karel,“ doplnil Hess.

Jedenácté dítě v pardubickém boxu

V babyboxu, který funguje v Pardubické nemocnici od roku 2008, byl letos v létě odložen už jeden chlapec a celkově tam bylo podle Hesse odloženo 11 dětí. V Česku je osm desítek babyboxů, první byl instalován v roce 2005.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související