Do posilovny nejen za svaly. Narovnejte si záda nebo vytvarujte postavu

13. říjen 2016

Posilovna není jenom pro funící svalovce. Může vám nabídnout nápravu vaší svalové nerovnováhy nebo pomoct při redukci váhy. Ať už je vaše motivace jakákoliv, nechte si poradit od odborníka. Proč? V rozhlasové Radioporadně nám to vysvětlila fitness trenérka Jana Štěpánová.

Nepouštějte se do cvičení, když o něm nic nevíte, můžete si ublížit. Jste-li začátečníci, je prakticky nezbytné zaplatit si první lekce u trenéra. Právě on vám vysvětlí, jak se jednotlivé stroje správně používají, kolik si naložit, a bude kontrolovat, jestli cvik provádíte správně.

„Každý máme nějaké své vlastní tělesné dysbalance. Což je nerovnoměrné zatěžování svalových skupin. A právě fitness centrum je ideální na to, abyste se mohli této nerovnováhy zbavit,“ říká Jana Štěpánová. Právě kvalitní trenér pozná, kde máte problém, a poradí.

Trenér je parťák

Jdete poprvé do posilovny a nevíte kam? Zvažte, jaký jste typ. Někdo se dobře cítí v malém fitku. Jiný dává přednost velkému, má tam větší pocit anonymity. Pro ženy existují separé posilovny bez mužů.

Co se týká trenéra, nejlepší je se nejdřív podívat na webové stránky. Podívejte se, jaké má konkrétní člověk vzdělání, zkušenosti a výsledky. A kam jeho rady směřují. „Záleží, jestli vám jde o muskulaturu, nebo chcete být spíš pružní, redukovat váhu, anebo jsou vaše důvody zdravotní,“ doporučuje Jana Štěpánová.

Čtěte také

Často ale rozhoduje až první osobní kontakt. Měli byste si s trenérem sednout i po lidské stránce. Na začátku je velký rozhovor o vašich cílech, motivacích i zdravotním stavu. Ten byste rozhodně neměli zatajovat. „Trenér by v úvodní hodině měl i sám vyhodnotit, co je pro vás správné,“ doplňuje Jana Štěpánová. Mnozí nepotřebují mít svaly jako Rambo. Jen mají sedavé zaměstnání u počítače, bolí je záda a chtějí s tím něco dělat.

Neubližujte si

Jaké jsou největší chyby začátečníků? „Muži si nakládají nepřiměřené zátěže, aby jim svaly rychleji rostly. V tomto případě si mohou opravdu vážně ublížit,“ varuje Jana Štěpánová. Ženy počet závaží neprožívají. Jejich cílem je především vytvarovaná postava. Podceňují ale správnou techniku. „Technika je skutečně důležitá,“ dodává Jana Štěpánová.

Činka, posilování, tělocvična, svaly, činky

Pokud chceme dosáhnout optimálních výsledků, je potřeba cvičit pravidelně. Ideální je to třikrát týdně. „Například pondělí, středa, pátek a víkend si nechat na jiné aktivity. Jednou týdně to nemá žádný smysl. Chce to minimálně dvakrát,“ uvádí Jana Štěpánová.

S cvičením jde v ruku v ruce strava. Ten, kdo buduje své svaly, má jiný jídelníček než člověk, který chce shodit nadbytečná kila. Nezapomínejte také na pitný režim. „Vypijte alespoň dva litry denně,“ doporučuje Jana Štěpánová.

Vaše tělo si zaslouží odpočinek

Ke cvičení patří neoddělitelně také protahování a relaxace. Nemůžete to ho jenom zatěžovat posilováním. „Jestli chcete, aby vám tělo sloužilo dobře a pokud možno co nejdéle, pečujte o něj. Nechtějte po něm jenom výkony, ale dopřejte mu i odpočinek,“ říká Jana Štěpánová.

Čtěte také

Před cvičením se rozhřejte, po cvičení protáhněte. Dopřejte si kvalitní spánek. Nezapomínejte na dlouhé procházky na čerstvém vzduchu. Zajděte si zaplavat. Nebo si dopřejte saunu nebo masáž.

Posilování není jenom pro mladé. „Lidé by o sebe měli dbát ze zdravotních důvodů celý život. Nikdy není pozdě začít,“ nabádá Jana Štěpánová. Mnohé posilovny nabízí ve svém programu i zdravotní cvičení. Pravidelné cvičení vám přinese dobrý pocit, pozitivní náladu a napumpuje vás energií. A to za to stojí.

autor: PRO
Spustit audio