Do práce na kole. Homo cykliens roztáčí pedály

23. duben 2019

Člověk z doby šlapací. Kolik jich je kolem nás? Tradiční výzva už podeváté láká účastníky, aby v květnu nechali auto doma a do zaměstnání se dopravili vlastním pohonem.

Lidé se můžou hlásit až do konce dubna. „Účastníci celý květen jezdí do práce výhradně na kole, na koloběžce anebo chodí pěšky, běhají. Prostě využívají nemotorovou dopravu. Způsoby se dají různě kombinovat. Kilometry můžeme zapisovat v mobilu, na počítači. Systém je založený na důvěře a podle mě docela funguje. Účastníci se snaží o pravidelnost za každého počasí,“ říká organizátorka pardubické části akce Eliška Jiránková.

Utužení kolektivu

Do práce na kole jezdí celé pracovní týmy. „Dá se tam hledat společná motivace, musí se víc koordinovat. Nejkratší trasa by měla mít jeden a půl kilometru. Zúčastnit se může každý bez ohledu na bydliště. Jsou i lidé, kteří nejsou z města, dojíždějí a ten měsíc se hecnou a na cesty si berou kolo. Pro ženy bývá největší motivací zhubnutí do plavek.“

Protože jsou lidé, kteří nepracují klasických 5 dní, ale třeba chodí do práce i o víkendech a svátcích, zapisují se cesty skutečně od 1. do 31. května. Paralelně běží i kampaň Do školy na kole. Zakončení pardubické výzvy bude v Automatických mlýnech 5. června. Kromě bohatého programu pro celou rodinu dostanou účastníci ceny.

Počet pořadatelských měst se opět rozrostl. Nově se zapojila třeba Chrudim, která se od Pardubic osamostatnila. Celkově přibývá lokálních organizátorů.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související