Do soboty bude až 35 stupňů, na řadě míst už padly rekordy

23. srpen 2011

Do Česka vpadla vlna veder. Čeká nás řada po sobě jdoucích tropických dní. Na mnoha místech tak zřejmě padnou letité teplotní rekordy. Objeví se ale také bouřky z horka doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silným větrem.

Počasí se zřejmě v těchto dnech snaží dohnat, co ještě nestihlo. Mimořádně teplý konec prázdnin přichází po chladném a deštivém červenci.

„Ode dneška až do odvolání, zatím pravděpodobně do pátku, platí výstraha na vysoké teploty, které se většinou v příštích dnech budou pohybovat nad třiceti stupni Celsia,“ upozorňuje meteoroložka Milena Ferebauerová.

Teplotní rekordy dnes padaly na desítkách míst po celé zemi. Nejvíce - 35,4 stupně naměřili meteorologové v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. Pokoření pětatřicetistupňové hranice hlásí také Brod nad Dyjí a Byňov.

Už včera zaznamenali nová maxima na 35 místech. Nejvyšší teplotu 33,7 stupně naměřili shodně v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku a Dyjákovicích na Znojemsku. V Moravských Budějovicích padl dokonce 70 let starý rekord - 32, 4 stupně.

Velmi teplé jsou a budou i noci. Dnes například mají za sebou tropickou noc lidé v Brně, kde bylo 22 stupňů.

Lékaři radí hodně pít a držet se ve stínu

Vedro bohužel také přidělává práci záchranářům. Biometeorologická předpověď je v těchto dnech pro většinu území země na stupni číslo tři, což značí vysokou zátěž. Přibývá kolapsů z horka, které si už vyžádaly lidské životy.

Prevence je podle lékařů jednoduchá - stačí dostatečně pít. Dospělý člověk by měl v takto teplých dnech vypít 2,5 až tři litry tekutin denně. Vyvarovat bychom se naopak měli alkoholu, který stejně jako káva dehydratuje. Odborníci doporučují pít hlavně vodu a minerálky.

Lidé, kteří vědí, že mají zdravotní problémy, by se měli vyvarovat fyzické námahy, příliš nevycházet ven nebo se alespoň držet ve stínu a nepobývat dlouho na přímém slunci.

teploměr u čerpací stanice

Tropy podle meteorologů skončí v sobotu, kdy naše území od západu přejde studená fronta. Nejvyšší denní teploty tak koncem týdne klesnou o deset stupňů, v září pak začne přibývat ranních mlh a ojediněle přízemních mrazíků.

Ven ráno a dopoledne

Zejména starší lidé a chronicky nemocní by při vysokých teplotách vůbec neměli vycházet ven, důležité je také omezit fyzickou zátěž a dodržovat pitný režim, říká ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek:

„Ti ohrožení by neměli vycházet v poledne a odpoledních hodinách, kdy jsou ulice rozehřáté, sálá asfalt. Je lépe, pokud musíme vyjít, zařídit si nákup, lékaře, tak to řešit v ranních a dopoledních hodinách.“

Praha je poloprázdná, a tak záchranáři nemají v souvislosti s horkým počasím tolik práce. Za celý včerejšek měli pražští záchranáři 380 výjezdů, což je oproti standardnímu počtu nárůst asi o 30 zásahů, dnes je zatím situace podobná. Zdravotním komplikacím spojeným s vysokými teplotami jde přitom podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové snadno předcházet:

„My neustále opakujeme lidem základní pravidla, dodržovat pitný režim, dospělý člověk by měl vypít minimálně 3 litry tekutin, omezit fyzickou námahu, omezit pohyb na slunci – zejména mezi 11. a 15. hodinou, chránit si pokožku, oči, nosit pokrývku hlavy, vzdušný oděv.“

autoři: mkp , dkf , zbz , dka
Spustit audio