Do třetice. Ve Skutči doufají, že jejich hudební festival už konečně bude

28. leden 2022

2020 a 2021. To jsou roky, kdy se přetrhla jinak nepřetržitá tradice. Na 17. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč si jeho fanoušci museli dost dlouho počkat. V plánu je od 20. března do 15. května celkem 14 koncertů a doprovodný program.

„Připadalo nám rozumnější neodkládat termíny na podzim, ale počkat si, až ho budeme moci kompletně uspořádat. Trochu jsme program aktualizovali. Měli jsme dojem, že po dvou letech propagace stejných titulů je to jako kdyby to člověk už trochu prožil. Některé atraktivní tituly jsme zachovali a zařadili jsme i některé další,“ říká organizátorka Lenka Frídlová.

Od Smetany k Urbanové

Festival 20. března zahájí Filharmonie Hradec Králové s programem děl českých velikánů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Josefa Suka. O pár dní později vezme soubor Guitar Arte Trio posluchače na Výlet do Španěl. Do kulturního klubu zavítá jedinečné vokální seskupení 4TET. Vůbec poprvé zažije festivalovou atmosféru Hrochův Týnec. Dechové kvinteto PKF s hercem Janem Čenským potěší diváky v tamním kulturním domě programem francouzské hudby a poezie.

Dubnový festivalový program zahájí 3. 4. jeden z nejoblíbenějších baletů, klasický Louskáček v provedení Severočeského divadla z Ústí nad Labem. Premiéra čeká i hrad Rychmburk, kde rozezní struny své harfy Katarína Ševčíková. Později ve Skutči můžete zajít taky na muzikál Moravského divadla Olomouc Starci na chmelu.

V kostele pak pořadatelé vzdají hold V. J. Tomáškovi. Irena Troupová a Petra Matějová představí jeho písňovou tvorbu včetně málo uváděné balady Lenora. To byla pro Karla Jaromíra Erbena inspirace k sepsání díla Svatební košile.

A co květen? Pěvecké sbory Rubeš Skuteč a Slavoj Chrudim se tradičně objeví v kostele v Chrasti s pásmem písní husitských, židovských, amerických i dalších. Do prostor skutečského zimního stadionu zve 3. 5. Dasha Symphony, tedy projekt, který vznikl ve spolupráci Dashy, Martina Kumžáka, Filharmonie Hradec Králové a skupiny Pajky Pajk Quintet.

V dokonalé akustice poutního kostela Na Chlumku v Luži vynikne zvuk houslí Jaroslava Svěceného. S ním vystoupí klavíristka Lucie Tóth a herečka Zdeňka Žádníková. Slezské divadlo Opava uvede operu Prodaná nevěsta a Irena Budweiserová se s hudebním doprovodem představí 12. května v evangelickém kostele v Proseči. Skoro dvouměsíční program zakončí 15. května Galakoncert operní pěvkyně Evy Urbanové a Moravského klavírního tria.

Kultura pořád trochu spí

I ve Skutči museli hodně kulturních akcí kvůli epidemické situaci překládat. Podle Frídlové šlo hlavně o divadelní představení. „Už v loňském roce jsme domlouvali Cirk La Putyka, ale nakonec jsme neměli odvahu ho zařadit. Diváků by nejspíš přišlo menší množství. Ale jednání pokračuje a vypadá to, že dorazí letos v listopadu.“ Starosta Pavel Bezděk taky připomněl opakované odložení Zahájení turistické sezóny v Pardubickém kraji.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.