Do ulic vyrazili Kašpar, Melichar a Baltazar. Začala tradiční Tříkrálová sbírka

4. leden 2015

Po celém Česku můžete potkávat koledníky z řad dobrovolníků v převlecích Kašpara, Melichara a Baltazara. Tři králové už tradičně vybírají příspěvky pro největší veřejnou sbírku v Česku, kterou organizuje Charita Česká republika. Koledníci budou vybírat v ulicích dary až do 14. ledna.

Hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil předpokládá, že by akce mohla vynést zhruba stejně peněz jako loni, tedy zhruba přes 80 milionů korun.

„Minimálně 10 procent půjde na zahraniční humanitární pomoc, zbytek na domácí projekty. Ať už se jedná o pomoc seniorům nebo lidem bez domova, matkám v tísni a podobně.“

V ulicích postupně přibývají kolednické skupiny, nakonec by jich mohlo být kolem 19 tisíc jako loni. Koledovat budou až do 14. ledna.

„Koledování může ovlivnit spousta věcí - může přijít chřipková epidemie, náledí, špatné počasí. Budeme rádi, když to dopadne tak jako v loňském roce,“ věří Navrátil.

V Pardubicích dnes slavnostně zahájí Tříkrálovou sbírku pro celé východní Čechy

Do ulic města Pardubic vyjedou dnes na koních tři králové. Slavnostně zahájí tradiční Tříkrálovou sbírku pro celý region východních Čech. Akce na Pernštýnském náměstí začne v 15 hodin a zúčastní se jí představitelé královéhradecké diecéze, města Pardubic a Pardubického kraje. Koledníkům požehná přímo na místě biskup Josef Kajnek.

Do lednové Tříkrálové sbírky se na východě Čech zapojí přes 3500 skupinek dětských koledníků. To je asi o 400 víc než vloni. Do jejich kasiček budou moct lidé přispívat až do 14. ledna. Vloni sbírka v diecézi vynesla rekordních 12 milionů korun a organizátoři je věnovali na humanitární účely doma i v zahraničí.

autoři: Petra Hosenseidlová , wol
Spustit audio