Do univerzitního kampusu se vrací studenti. Čeká je větší nabídka jídel i lepší vybavení pokojů

20. září 2018 09:58

Do krajských Pardubic se s koncem léta začínají s kufry stěhovat vysokoškoláci. Příští týden v pondělí jim totiž začíná výuka. Napilno teď kvůli tomu mají uklízečky, kuchařky a vrátní a v pohotovosti je i další personál univerzitních kolejí. Začali přijímat nové bydlící a v menze vyvářet pro hladové strávníky.

„Je to takové složitější, protože to tady neznám, tak pořád koukám v telefonu na mapy, hledám, co se dá a nějak to zvládám.“ Cizí město, neznámí lidé. Začátky to nejsou jednoduché, jak přiznává student prvního ročníku Tomáš Průša z Jihlavy.

Jeho fakulta zdravotnických studií zahájila výuku o týden dřív a tak musel s předstihem využít pohostinství místních studentských kolejí.

„Já jsem zatím sám na pokoji, ale měl by přijet spolubydlící. Jsou to malé pokoje, ale je tam všechno, co potřebujeme.“

Na Univerzitě Pardubice by měli studovat piloti a letečtí technici

Předletová kontrola ruského Boeingu na pardubickém letišti

Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice připravuje otevření nového studijního oboru. V Pardubicích by se měla studovat i letecká doprava.

Nejen tenhle student si ale letos za ubytování připlatí, správa kolejí a menzy zvedla poplatky, oproti minulému období je to o devadesát korun měsíčně víc.

Koleje hlásí plno

Podle ředitele Pavla Ďurovce si tento krok vynutily rostoucí provozní náklady, kvalita ubytování jde ale podle něj rok co rok nahoru. „Na kolejích mohou studenti očekávat výrazné zlepšení vybavení elektropřístroji, jednak ve společných kuchyňkách, kde jsou instalovány nové indukční čtyřplotýnkové vařiče. V garsonkách a apartmánech budeme příští týden doplňovat mikrovlnné trouby.“         

Ďurovec slibuje studentům i lepší jídelníček v menze. „Mělo by se to projevit v rozšířené nabídce hlavně zdravých a vegetariánských jídel. Je to takový trend.“

Správa kolejí má k dispozici 1320 lůžek, všechna jsou obsazená a část z nich obsadí právě nováčci.

Orientační dny pro nováčky

Letos by jich mělo být dohromady něco přes dva tisíce, řekla mluvčí Univerzity Pardubice Valerie Wágnerová. „Naše fakulty i univerzitní pracoviště mají pro začínající studenty v prvních ročnících připraveny různé orientační dny a hodiny i odborné přípravné kurzy. Knihovna na začátku semestru vždy plánuje speciálně orientační hodiny pro studenty, aby věděli, jaké zdroje tam mají.“

Do teď se na všech 7 fakultách Univerzity Pardubice zapsalo k bakalářskému, magisterskému a doktorskému studiu přes 7,5 tisíce vysokoškoláků.

autor: wol
Spustit audio

Související