Dobrá ořechovka se neobejde bez nezralých vlašských ořechů. Teď je jejich doba

19. červen 2020

Ještě nezralé zelené vlašské ořechy jsou ideální pro přípravu ořechovky. Typická doba pro sběr těchto ořechů je kolem svátku svatého Jána, což je 24. června.

Svatojánská noc… zní to magicky. Ale proč se právě teď nezralé ořechy na ořechovku sbírají? „To je prozaické. Právě ve druhé polovině června je ořech měkký a má typickou nezralou zelenou slupku. Ta pak ztvrdne a vytvoří skořápku. Takže na sběr pro výrobu ořechovky máte skutečně jen pár dní,“ říká Jana Baboráková, která se zabývá výrobou sirupů a dalších přírodních produktů.

Pokud se vám vlašské ořechy urodily, stačí je natrhat, pokrájet a naložit aspoň na měsíc do alkoholu. Někdo používá vínovici, někdo tuzemský rum nebo vodku.

„Do nálevu přidávám také doprovodné ingredience, jako jsou hřebíček, badyán, skořice, pomeranč, vanilkový lusk – ten to vždy zjemní, citrón může být,“ přidává své zkušenosti Jana Baboráková.

Nálev necháme na teplém místě, například na okenním parapetu louhovat. Po měsíci až dvou scedíme přes plátno a přidáme chladnou převařenou vodu s cukrem a můžeme nechat ještě několik dní rozležet. Cukr s vodou přidáváme podle chuti a zvyklosti. Někde to mají rádi velmi alkoholické, jinde si ořechovku užívají jako sladké pohlazení.

Spustit audio

Související