Dobrovolníci zachraňují u silnic táhnoucí žáby a čolky

10. duben 2018 10:45

Svitavští ochránci přírody přenášejí v těchto dnech žáby a čolky přes silnici. Na konci sousední obce Hradec nad Svitavou postavili zátarasy, obojživelníci se tak na silnici nedostanou a ekologové je postupně k nedalekým rybníkům přenášejí.

„Je pravda, že nám pomalu začíná tah ropuchy obecné, což je v zátarasech v Hradci nad Svitavou dominantní druh, který se nejvíc přenáší. Končí hlavní tah čolka obecné, což je druhý nejčastější druh, který na zátarasech nalézáme,“ říká zoolog Jakub Vrána.

Stovky zachráněných žab a čolků

„Na téhle silnici, která spojuje Hradec nad Svitavou s Banínem, předtím ročně umíraly stovky žab a čolků, nám se to tímhle způsobem podařilo výrazně snížit na pár kusů za rok. Navíc žáby a čolci jsou v naší přírodě skoro všichni chráněni státem a bohužel ve většině případů čelíme tomu, že nám ubývají,“ pokračuje zoolog.

V Přívratě u České Třebové vzniknou podchody pro žáby

Jeden z prvních podchodů pro obojživelníky v obci Těrlicko

Podchody pro bezpečný přechod přes silnici nemusí sloužit jenom lidem. V obci Přívrat u České Třebové je brzy budou mít i žáby a čolci. Kraj tam nechá za víc než 3 miliony korun postavit jedny z prvních podchodů pro obojživelníky v České republice.

„Žáby se stejně jako čolci probouzí, jsou schovaní v lesech pod kameny nebo v kořenech stromů a lezou do rybníků se rozmnožovat. Dojdou až k zátarasům, to je taková překážka, podél které jdou, až se dostanou k jednomu z kyblíků který je vyložený molitanem, tam spadnou a dvakrát denně to kontrolujeme. Vyložíme je u rybníčku a mají z poloviny vyhráno,“ popisuje princip zatarasení silnice Jakub Vrána.

Až jaro skončí a žáby budou chtít zpět, bylo by podle zoologa ideální postavit zátarasy na druhé straně, ale to není v časových možnostech. „My se zabýváme hlavně jarním tahem, pak už to není v časových a lidských možnostech.“

Služby mají rozděleny mezi osmnáct lidí, ranní kontroly jsou důležité z důvodu počtu, protože se přenáší nejvíce obojživelníků. „Druhé kontroly se odehrávají odpoledne nebo večer, tam jde hlavně o to, aby zvířata, která spadnou do kýblu, nečekala dvacet hodin, až je někdo přenese.“

Za sezónu ekologové přenesou přes 2000 obojživelníků. Ochranáři budou žáby a čolky přenášet na konci vesnice až do první poloviny května.

Spustit audio