Dobruška nežije jen vzpomínkami na F. L. Věka a Františka Kupku. Chce nové byty i krytou halu

6. srpen 2019

Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je starosta Dobrušky Petr Lžíčař, zvolený za Sdružení nezávislých kandidátů Veřejnost pro všestranný rozvoj Dobrušky. Druhé největší město v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji leží v malebném podhůří Orlických hor v údolí Zlatého potoka. 

Pane starosto, co vás první napadne, když se řekne Dobruška? Mne František Ladislav Věk.
Určitě F. L. Věk, protože to je asi nejznámější osobnost pocházející z Dobrušky. A potom se samozřejmě také pyšníme Františkem Kupkou, který se v Dobrušce sice nenarodil, ale prožil tam svoje mládí. Dobruška formovala jeho malířské umění.

Petr Lžíčař ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste také rodák z Dobrušky?
Rodákem přímo nejsem, pocházím z Vamberka. Ale v Dobrušce s manželkou žijeme už 35 let. Takže už jsme dávno místní.

Chystáme bytovou výstavbu. V Dobrušce je nedostatek bydlení jak v rodinných, tak bytových domech. Tak se to snažíme napravit.
Petr Lžíčař, starosta Dobrušky

Proč jste se rozhodli tady zůstat?
Po škole jsme získali zaměstnání tehdy ve Vojenském topografického ústavu a už jsme v Dobrušce zůstali, i když tam tedy oba dva už nepracujeme.

Vojenská geografie má 100. narozeniny jako Československo. Vytyčila přesné hranice republiky

Expozice vojenské geografie v Dobrušce

Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad v Dobrušce slaví letos, stejně jako Československý republika, 100. výročí založení geografické služby naší armády. Muzeum v Dobrušce proto připravilo novou expozici vojenské geografie. Jaké přístroje a exponáty návštěvníci uvidí? Zeptáme se také na práci vojenského geografa v minulosti i v současnost. Víte, jak se liší vojenské a civilní mapy? 

Ale Vojenský topografický ústav tam stále funguje, nedávno jsme si o něm tady povídali.
Stále funguje, v loňském roce oslavila topografická služba Armády ČR své 100. výročí a v Dobrušce jsme udělali expozici vojenskému zeměměřičství. Myslím si, že je to pro nás významná organizace.

Jak dlouho už v Dobrušce starostujete?
Starostuji už tři a půl roku, ale v zastupitelstvu jsem od roku 2006 ve funkcích radního a místostarosty.

Renesanční radnice s věží v Dobrušce

Co vás přivedlo do komunální politiky? Nebo co jste dělal předtím, než jste se stal starostou?
Když jsme přišli do Dobrušky, tak jsem se zabýval zeměměřičstvím, protože jsem vystudovaný zeměměřič, kartograf. Potom jsem se zabýval internetem, výpočetní technikou, ekonomickými informačními systémy a do politiky mne přivedlo to, že ne vše se lidem líbí a někteří pro to hodlají něco udělat, což byl můj případ.

Čtěte také

Takže vám se něco nelíbilo a chtěl jste to změnit.
Nebylo to až tak, že by se mi zásadně něco nelíbilo, ale něco udělat pro město, to mě do politiky přitáhlo.

A daří se to z vašeho pohledu?
Já si myslím, že určitě.

Vím, že máte nově zrekonstruovaný ovál na atletickém stadionu.
Městský stadion Václava Šperla jsme otvírali na začátku května, je to nádherný atletický areál. Samozřejmě zrekonstruovali jsme přitom i fotbalové hřiště. Doufám, že to přitáhne mladé atlety a fotbalisty ke sportu. Snažíme se v Dobrušce podporovat sport.

Kostel Sv. Ducha v Dobrušce

Také se u vás už hodně dlouho mluví o kryté sportovní hale.
Ano, sportovní hala je nachystaná, kompletně ji máme připravenu v deskách. Jen čekáme na vypsání nějaké dotace a to se pořád zdržuje. Je to ještě pořádný kus práce a cesty až k samotné realizaci. Vlastní postavení a financování. To je vždy největší problém.

Jaká sportovní družstva působí v Dobrušce?
Už jsem mluvil o fotbalu, atletice, máme velký oddíl florbalu. Velmi významný je pro nás i badminton. Právě ten byl původní myšlenkou sportovní haly, ale nejen badminton. I florbal nemá kde hrát. Máme sice ve městě několik tělocvičen, ale velká sportovní hala nám velmi chybí. Takže to je opravdu náš příslib do budoucna, který bychom chtěli možná v nejbližším roce realizovat.

Muzeum a synagoga v Dobrušce

Tak rychle, že by to šlo?
Opravdu záleží na vypsání dotace, případně přidělení nějakých peněz. My na halu máme našetřeno, ale dnes se nesluší stavět z vlastních peněz, je zapotřebí pracovat s dotacemi.

Vy sám máte blízko k jakému sportu?
Hrál jsem dlouho basketbal, protože měřím dva metry. Ale, to už je minulost. Teď moc nesportuji, spíš nějaká ta turistika. Procházka v krásném okolí Dobrušky.

Panoráma Dobrušky, olej na plátně, 1889

Co byste chtěl ještě za svého starostování dotáhnout ve městě do konce nebo vyřešit?
Máme v Dobrušce krytý bazén, který pomalu dožívá a bude potřeba ho rekonstruovat. Na tom už pracujeme, máme zadaný projekt. Myslím si, že studie, která se lidem líbila, by mohla být v několika krocích realizována.

Populární televizní seriál pomohl zachránit rodný dům Františka Ladislava Věka v Dobrušce

Rodný domek F. Vl. Heka

Na svého slavného rodáka Františka Vladislava Heka, který byl předlohou Jiráskova F. L. Věka, jsou v Dobrušce dodnes patřičně hrdí. A není to ani tak kvůli slavnému spisovateli, jako díky populárnímu televiznímu seriálu, který podle románu v roce 1971 vznikl.

Jsou ještě nějaké další záležitosti, které aktuálně řešíte? Opravy silnic a chodníků, rekonstrukce ulic u vás v Dobrušce?
V současnosti probíhá asi největší akce a to je výstavba okružní křižovatky u benzinové pumpy v Dobrušce, kterou jsme využili k rozšíření chodníků, výměně vodovodů a kanalizace, rozšíření těchto sítí. Věřím, že vznikne další krásný kout. Chystáme bytovou výstavbu. Teď bude výběrové řízení na dodavatele na 17 bytových jednotek po mnoha letech. Ve spolupráci se stavebním bytovým družstvem chystáme výstavbu asi 50 bytů v lokalitě Mírové ulice. A nezapomínáme ani na školství, děláme nástavbu ZUŠ.

Kolik obyvatel aktuálně žije v Dobrušce?
Necelých sedm tisíc. To množství mírně statisticky klesá, ale Dobruška je plná, je tam nedostatek bydlení jak v rodinných, tak bytových domech. Tak se to nyní snažíme napravit.

Synagoga v Dobrušce

Jinak má Dobruška vše, co takové město má pro své obyvatele mít? To znamená lékaře, zubaře?
Lékaře máme, ano, problém je se zubaři. Ale tam se také snažíme někoho najít. V menších městech je to ale problém všude. Čeká nás teď rozvoj obchodní sítě, trošku se zarazila stavba Lidlu, který tam má pozemek. Měl požádáno o stavební povolení a došlo k odvolání, takže zatím je třeba najít nové cesty přípojek. Ale s touto stavbou nadále počítáme. Společnost, která přikoupila pozemky vedle Penny, chce postavit Retail park, to se snažíme také dohodnout tak, aby to bylo pro naše občany příjemné. Pořád se něco děje.

V Dobrušce najdete ukrytý poklad výtvarného umění - sbírku prvotin malíře Františka Kupky

Dekorativní panel La ferme, olej na plátně, 1891 (výrěz)

O tom, že je František Kupka jedním z našich největších malířů, není pochyb. Není to tak dlouho, co se jeho obraz Plochy příčné II prodal v aukci za 78 miliónů Kč a stal se rekordmanem českých aukcí. A tak by se dalo říct, že v budově renesanční radnice v Dobrušce je tak trochu světu ukrytý poklad výtvarného umění, sedm Kupkových prvotin. 

Pane starosto, kdybyste měl turisty pozvat k vám do Dobrušky, aby ji jen neprojeli, ale také se zastavili. Kam by to bylo?
Na náměstí v Dobrušce je krásná historická budova staré radnice s věží. Rád bych upozornil, že v ní jsou originály prvotin Františka Kupky. O tom se málo ví. Máme zrekonstruované muzeum se synagogou, rodný domek Františka Vladislava Heka. Takže je co navštívit.

A nějaké kulturní akce teď v létě?
Každou neděli pořádáme dobrušské letní muzicírování. Vždy s jednou kapelou odpoledne, střídáme park a náměstí. Zatím to bylo v parku kvůli horku a teď se to v následujících týdnech přesune na náměstí. Za 14 dní proběhne obrovská akce Rampušák fest, který pořádá rodinný pivovar Rampušák. Na podzim vyvrcholí Svatováclavské slavnosti, následovat bude hudební festival F. L. Věka. Pořád je na co se těšit.

Jakub Schmidt a Petr Lžíčař ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká starosta Dobrušky Petr Lžíčař. Moc děkujeme za návštěvu i za povídání o tomto krásném městě. Přejeme všem do Dobrušky krásné léto.
Děkujeme moc, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související