Dochází vám s vyšším věkem síly? Nechte si přivézt oběd nebo uklidit

4. červen 2014

Jednou přijde den, kdy zjistíme, že už všechno nezvládneme úplně sami. Pomoc je na dosah ruky. Pracovníci pečovatelských služeb vám dovezou oběd, pomohou s těžkým nákupem, náročným úklidem nebo třeba i koupáním.

Právě o takových službách jsme ve středeční Radioporadně 4. června mluvili s pracovnicemi Sociálních služeb města Pardubic. O tom, co všechno pro vás mohou udělat mluvily ředitelka Jana Kalvová a koordinátorka Lenka Blažková.

„Naše služby doporučí praktický lékař. Nebo nám zavolají příbuzní, že někdo z starší z jejich rodiny se vrací z nemocnice a potřebuje najednou pomoc. Někdy se ozve i sousedka, že mají v domě někoho, kdo nás potřebuje,“ vysvětluje Jana Kalvová.

Taková podpora hlavně oddaluje čas, kdy je už nutné umístit uživatele do ústavní péče. Každý chce být přece co nejdéle doma ve svém přirozeném prostředí.

A jak vypadá první návštěva pracovníků Sociálních služeb města Pardubic?

„Nejdříve zjistíme, co všechno klient potřebuje. Sestavíme individuální plán, kde jsou zahrnuté jednotlivé úkony. A dohodneme se, který den a v kolik hodin ty konkrétní služby proběhnou. Například, kdy ho přijdeme vykoupat. Jak často se bude chodit na nákup,“ říká koordinátorka Lenka Blažková. Služba funguje od pondělí do neděle od půl sedmé ráno do sedmi večera.

„Většinou začínáme s dovážkou obědů, kdy lidé už nejsou schopní si sami uvařit. Nebo je to situace, kdy pánovi celý život vařila jeho žena a po její smrti je pro něj stravování najednou problém. Časem se pak nabalí další služby. Třeba nakupování v zimě, kdy se uživatelé bojí zledovatělých chodníků,“ dodává Lenka Blažková.

Pokud je někdo ve špatné ekonomické situaci, může si požádat o příspěvek na tyto služby.

autor: PRO
Spustit audio