Dolní Újezd: Ve dne v noci bližnímu ku pomoci

11. prosinec 2015

Tak zní motto dolnoújezdských hasičů. A právě v noci letos lidem pomáhali hned několikrát. V akci ale nebyla jen moderní hasičská technika. Hasiči v tomto roce nablýskali i starou koňskou stříkačku. Vždyť slavili 130. výročí založení svého sboru.

Sbor dobrovolných hasičů byl v Dolním Újezdu založený v prosinci 1885. Nejstarší historii mají hasiči stále před očima, v podobě zmíněné ruční dvouproudové čtyřkolové stříkačky firmy HURT z roku 1898. Když má sloužit někde jako „atrakce“, dolnoújezdští hasiči ji rádi půjčí i jiným sborům. Ve zbrojnici byste ale našli i další historické záležitosti, jako motorovou stříkačku firmy STRATÍLEK z roku 1922 nebo starou Pragovku „Erenu.“ Zato prapor sboru se svatým Floriánem, patronem hasičů, září novotou. Sboru ho pořídila obec.

Dolní Újezd vznikl spojením několika menších vsí a osad, žije v něm téměř dva tisíce obyvatel. Kdyby se místní dobrovolní hasiči sešli všichni najednou, možná by se do zbrojnice ani nevešli, je jich totiž téměř sto šedesát. K nejoblíbenějším sportovním akcím, které ale mají zároveň společenský i humorný rozměr, patří Dolnoújezdský pohár.


SDH Dolní Újezd
Počet obyvatel: 1952
Počet členů: 158 (73 mužů, 55 žen, 30 dětí)
Rok založení SDH: 1885
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III

Jsou to závody v požárním útoku do vrchu. „Hadice a proudnice musíme vytáhnout do příkrého kopce a pak sestřelovat plechovky. Druhou disciplínou je potom velmi specifická štafeta. Každé družstvo musí zdolat čtyři úseky, přenáší například sud, brodí se přes vodu, spojuje hadice. No a úplně na závěr, když přebrodí naši Desinku, tak musí vypít pivo na čas. Což už je ale spíš taková odměna za fyzický výkon.“ Tak popisuje Dolnoújezdský pohár hasička Šárka Večeřová a dodává: „Náš Pohár si oblíbilo hodně sborů. Rádi k nám jezdí závodit třeba kolegové z Říček v Orlických horách. A my zase s oblibou jezdíme k nim.“

Dlouhou tradici má ve sboru práce s dětmi a mládeží. SDH má v současné době družstva mladších, starších žáků i dorostenců. Tradičně se účastní okresních kol hry Plamen a Okresní ligy mládeže v požárním útoku. Jezdí i na exkurze a výlety. Letos například malí hasiči navštívili letiště Václava Havla a podívali se přímo do zázemí i garáží tamních hasičů.

Společné foto z výročí 130. let založení SDH Dolní Újezd

SDH Dolní Újezd má aktivní družstvo žen. „Letos se nám docela dařilo. Nejsou to výsledky, kterými bychom se mohly chlubit republikově nebo na kraji, ale děláme to pro radost. Někdy tedy bavíme i diváky, ale musím říct, že si to opravdu užíváme a že jsme jedna velká rodina,“ dodává hasička Dominika Motyčková.

Hasiči z Dolního Újezdu vlastní a starají se o přírodní areál za koupalištěm. Právě tam například probíhá oblíbená Benátská noc, kterou hasiči pravidelně pořádají už od roku 1967. Na Benátskou noc se každoročně sjíždí až dva tisíce návštěvníků. Hasiči ale nechybí u letních zábav, Vinobraní nebo Jiřinkového plesu. Sbor se aktivně zapojuje do pomoci dalším organizacím a spolkům v Dolním Újezdu, jako hasičská služba například na tradičním country-folkovém festivalu Újezdské babí léto. Hasiči pomáhají také skautům při zajištění letního tábora nebo motokrosových závodů AMK Horní Újezd.

Dobrovolné hasiče z Dolního Újezdu můžete až do pátku 18. prosince 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI UJEZD na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio