Domácí pizza. Děti mohou pomáhat s přípravou a nakonec vás samou láskou sní

Zkuste si doma připravit pizzu pěkně od základů. Výhodou je, že si ji můžete obložit vším, co máte rádi. A ta vůně. Budete se cítit jako na dovolené v Itálii.

Pizza původem z Itálie, je velmi oblíbený pokrm, zejména u dětí. Skládá se z těstovitého základu většinou kruhového tvaru a mnoha dalších ingrediencí. Může to být sýr, rajský protlak, olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.

Pizza je velmi oblíbený pokrm, zejména u dětí

Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další suroviny.

Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu začali postupem času připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se přizpůsobila americkému fast food stylu.

Suroviny na těsto: 1 kelímek bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vajíčko, špetka soli

Náplň: 3 stroužky česneku, konzervovaná krájená rajčata 400 g, sušené oregano, 100 g šunky, žampiony, 100 g tvrdého sýra, čerstvá bazalka na ozdobu

Postup: Do mísy vsypeme mouku a promícháme ji s práškem do pečiva. Přidáme jogurt, vajíčko a špetku soli. Těsto promícháme a přendáme na pomoučený vál. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky a vyválíme placku podle velikosti plechu. Ten pak vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj těsto a pěkně ho roztáhneme do okrajů.
Česnek nakrájejte na plátky a opečte ho na mírném plameni na lžíci oleje. Když zesklovatí přidejte rajčata, oregano, osolte a chvíli poduste, aby se chutě spojily a omáčka trochu zhoustla.
Pizzu potřeme olejem a rajčatovou směsí. Obložíme šunkou, nakrájenými žampiony na plátky a nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem.
Pečeme v troubě na 200 °C, dokud nezezlátnou okraje.

Pizza je velmi oblíbený pokrm, zejména u dětí
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.