Domácí vaječný likér, neboli ajr koňak. Dnes si ho můžete připravit podle receptu Ivy Hüttnerové

Když jsem v paměti probírala, co u nás doma na Vánoce nesmí chybět, hned si mi vybavil domácí vaječný likér.

A protože je nejlepší až potom, co jej necháte pár dní dozrát v lednici, je pravý čas ho připravit. Přináším vám recept rovnou na litr, mizí totiž rychlostí blesku.

Nejdříve vyšlehejte do pěny 6 žloutků se 2 vanilkovými cukry, přidejte půl litru hnědého rumu a 2 plechovky kondenzovaného mléka. Já osobně dávám jedno slazené a jedno neslazené. Abyste měli jistotu, že v likéru nebudou žádné zbytky ze žloutků, přelejte likér ještě přes čajové sítko a je hotovo.

A pokud chcete vyrobit nealkoholickou variantu pro děti, místo rumu přidejte jen rumové aroma. Mám vyzkoušeno, že se zavděčím celé rodině a navíc nosím tento domácí vaječný likér jako drobnou pozornost na vánoční návštěvy příbuzných a přátel.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio