Domeček pro hmyz a klíčící rostliny. Děti ze Svitav se učí prakticky

28. září 2015

Děti ve Svitavách se už v mateřské škole učí o přírodě prakticky. Město nechává tamním školkám předělat zahrady na hřiště v přírodním stylu.

Jak klíčí semínko rostliny a jaké stopy nechávají po sobě ve sněhu ptáci, to všechno se budou učit ve Svitavách už děti v mateřských školách.

Na zahradě školky Československé armády už měl být park v přírodním stylu, ale zatím je tady staveniště.

„V současné době dokončujeme zateplení budovy, a tak jsme realizaci dětského hřiště odsunuli. Začneme 1.10. a hotovo by mělo být do konce msíce,“ vysvětluje projektový manažer Břetislav Vévoda.

Na zahradu se těší nejen děti, ale těší se i paní ředitelka školy Marie Havířová: „Doufáme, že teď po rekonstrukci školy začne od 1. října rekonstrukce školní zahrady. Projekt přírodní zahrady vycházel z potřeb, které jsme měli pro pohybové vyžití dětí, pro vzdělávání dětí a z estetického vzhledu celého zařízení.“

Různé druhy dřevin

Paní ředitelka se byla podívat i v ostatních mateřských školách, kde se inspirovala. Zahrada bude vytvořena tak, aby tam mohla probíhat i část vzdělávání, aby měla přírodní učebnu a místo na pomůcky a na malé laboratorní pokusy.

„Děti ve venkovní laboratoři budou pozorovat klíčení semínek, růst rostlin, ale budou tam i sledovat život drobných živočichů. Bude to spíše pozorování, ale budou tam i pracovat s mikroskopem. V zimě pak budou děti sledovat stopy ptactva a změny v přírodě,“ dodává Havířová.

„Mezi prvky, které podporují tu environmentální výchovu, patří domeček pro hmyz, hmatový chodník a podobné prvky,“ dodává projektový manažer.

Dokončené jsou už zahrady na Pražské ulici, na Úvoze a Marie Majerové. V tomto roce proběhne ještě realizace zahrady u mateřské školy na Větrné. Za úpravy mateřských škol zaplatilo město přes pět milionů korun.

autor: PAV
Spustit audio