Domluva místo pistole. Heřmanův Městec budou hlídat strážníci beze zbraně

7. prosinec 2015

V Heřmanově Městci na Chrudimsku začne příští rok fungovat nová městská policie. Od většiny svých kolegů se ale budou zdejší strážníci výrazně lišit. Nedostanou střelné zbraně.

Starosta Heřmanova Městce Josef Kozel model policie bez pistolí hájí. Podle něj není účel se nějak odlišit nebo ušetřit za zbraně. Město chce prý přívětivější strážníky.

„Motivací pro vznik městské policie bylo, že nám tady chybí služba, nikoli represivní orgán,“ vysvětluje záměr Kozel.

Jiří Stuna velí společné městské policii Skutče, Proseče a Luže. Bez pistole by už prý na hlídku nešel.

„Po 20 letech služby si to už neumím představit. Já osobně bych nešel k městské policii, kde by se sloužilo beze zbraně. Na to se mám příliš rád,“ upozorňuje Stuna.

Svoji policii má v Česku víc než 350 měst a obcí. Neozbrojený model není běžný. Oficiální statistika neexistuje, podle odhadů ale zbraně nepoužívá téměř desetina z tohoto počtu.

„Ročně je použita zbraň strážníkem v 15 nebo 16 případech, cirka kolem 20. Není to moc četné. Strážník tak ale ztrácí tři donucovací prostředky, a to je hrozba, varovný výstřel a úder služební zbraní,“ popisuje Josef Hrudka z Policejní akademie ČR.

Další problém je podle Jiřího Stuny také současná zhoršená bezpečnostní situace. „Myslím si, že teď není doba experimentovat a hazardovat se životy strážníků,“ dodává Stuna.

Varianta bez pistolí ale není definitivní. Časem se výzbroj i počet strážníků může ještě podle starosty Kozla změnit. Do služby nastoupí noví městští policisté na začátku ledna. Zatím jich bude na pořádek ve městě dohlížet pět.

autoři: ako , kop
Spustit audio