Domov u Biřičky v Hradci Králové čeká druhá část odběrů vzorků, je potřeba otestovat přes 500 osob

21. říjen 2020 09:59

Domov u Biřičky v Hradci Králové odebere vzorky dalším klientům a zaměstnancům. Plošné testování se týká více než pěti set lidí. Aktuálně jsou v největším krajském zařízení pro seniory tři potvrzené případy onemocnění koronavirem.

„Máme na to tři vyškolené sestry, které tím školením prošly už v létě," říká ředitelka Domova u Biřičky Daniela Lusková.

Čtěte také

Prvních zhruba 250 vzorků odebrali včera, zbývající přibližně tři stovky lidí se dočkají během nejbližších desítek minut.

„V tuto chvíli je jeden pozitivní klient, který je hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. A dva nakažení zaměstnanci, každý z jiného patra. Oba dva s příznaky. Dále máme ještě několik dalších zaměstnanců, kteří vykazují příznaky onemocnění, ale nemáme zatím potvrzeno, jestli jsou také nakaženi," popisuje Daniela Lusková aktuální situaci s tím, že vytrasovat původ onemocnění v téhle chvíli už není možné a nelze tedy ani odhadnout další vývoj situace.

„Předpokládáme, že výsledky budou k dispozici během čtvrtka," říká mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Plošné testování onemocnění covid-19

Ta zároveň potvrdila, že se hygienici stejně jako v dalších případech snaží zjistit původ onemocnění, zatím ale úspěšní nejsou.
„V tomto konkrétním případě to ještě nevíme. A nedokáži v tuto chvíli říci, jestli se nám to povede zjistit."

Čtěte také

Pro klienty Domova u Biřičky se zatím ve srovnání s uplynulými dny nic nemění - zákaz návštěv tam platí už od konce července, zákaz vycházení pak od rozhodnutí vlády před několika dny.

Změna nastává v režimu zaměstnanců, domov je podle Daniely Luskové v pracovní karanténě.
„Zaměstnanci se nemohou pohybovat nijak jinak, než z domova do zaměstnání a zpátky."

Služby zatím dokáže vedení domova obsadit a nejméně do konce týdne se na tom nejspíš nic nezmění, další postup bude záležet na výsledcích testování. Už teď se domov snaží zajistit dostatek případných brigádníků na výpomoc.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související