Dopravní stavby roku: zaujala křižovatka v Doubravicích i nový most v České Třebové

10. květen 2018 10:20

V soutěži Nejzdařilejší stavba silničního hospodářství v Pardubickém kraji za rok 2016/2017 usilovalo o titul nejlepší stavby 29 projektů. Porota hodnotila ve čtyřech kategoriích.

Členové poroty každou přihlášenou stavbu pečlivě sledují. Kritérií, která rozhodnou o vítězi, je proto hned několik. „Tím hlavním kritériem je kvalita, potom samozřejmě včasnost provedení stavby a zejména to, aby stavba splnila určité technické nároky,“ vysvětluje jeden z porotců a také ředitel Správy a údržby silnic Miroslav Němec.

Lehké rozhodování

Typické pro 9. ročník soutěže bylo podle něj i to, že o vítězích rozhodla porota jasnou většinou. „Nedochází k rozporuplnému hlasování nebo k tomu, že by tam byly tři skupiny hlasů. Skutečně se většinou porota shodne téměř jednomyslně.“

V kategorii Nejzdařilejší modernizovaný úsek silnice vyhrál projekt Modernizace silnice Bílá Voda - Moravský Krumlov na Orlickoústecku. Svého vítěze má i kategorie Nejzdařilejší velká oprava úseku silnice. Tady porota jako ohodnotila opravu komunikace mezi Jeníkovem a Kameničkami.

V kategorii Nejzdařilejší dopravně-bezpečnostní akce zvítězila rekonstrukce křižovatky v Doubravicích. V kategorii Nejzdařilejší mostní a umělá stavba zabodoval projekt přestavby mostu pod železničním koridorem, který v České Třebové otevřeli v říjnu loňského roku.

Během realizace se museli v tomto případě stavbaři potýkat s nejrůznějšími komplikacemi, říká projektant Jan Bursa: „Stavba se nachází v poměrně složitém území a je sevřená železničním koridorem a železniční tratí a podchází pod stávajícími podjezdy železničních tratí. Začali jsme realizovat stavbu v zimním období, po jarních obdobích se začaly měnit odtokové poměry a hladiny podzemních vod. Na to jsme museli v průběhu stavby reagovat. S výsledkem jsem spokojený, stavba nebyla jednoduchá.“

Letní uzavírky: Silničáři v kraji chystají 20 oprav hlavních silnic

Uzavírka Wonkova mostu v Pardubicích

Řidiči se v Pardubickém kraji musí před létem připravit na řadu komplikací. Ředitelství silnic a dálnic totiž plánuje skoro dvě desítky oprav hlavních tahů.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) budou letošní opravy silnic velmi dynamické. Pardubický kraj totiž investuje do silničního hospodářství 300 milionů z vlastních zdrojů a také 250 milionů z fondu dopravní infrastruktury. „Vždycky musím zmínit, že to chce určitou trpělivost ze strany řidičů, protože těch omezení, která v našem kraji v letošním roce budou, je docela hodně. Když k tomu připočteme ještě určité úpravy a opravy na silnicích I. třídy, tak je jasné, že léto bude do jisté míry plné omezení a uzavírek, ale na druhé straně se výsledek dostaví a myslím, že nakonec všichni ocení lepší infrastrukturu v kraji.“

Spustit audio