Drážní zaměstnanec se tak zamiloval do vlaků, až vytvořil vlastní železniční muzeum

13. říjen 2022

Unikátní soukromé muzeum železnice založil v Radimi na Chrudimsku Eduard Kapitola. Dlouholetý drážní zaměstnanec a nadšenec zachránil obrovské množství vybavení železnice, které by jinak skončilo ve sběru.

Pracovat u dráhy toužil Eduard Kapitola už od malička. Vzpomíná, jak jako malý chlapec jezdil s dědečkem za tatínkem do stanice Uhersko a moc se mu líbila práce pana výpravčího. Chtěl být jako on a skutečně se mu v dospělosti tento sen splnil.

Nepracoval ale jen jako výpravčí, vyzkoušel velké množství železničních profesí od výhybkáře, přednosty stanice až po dopravního kontrolora. Sloužil dokonce na 26 stanicích. Železnice byla i je jeho obrovským koníčkem a stal se také nadšeným sběratelem.

O tom se mohou přesvědčit všichni, kteří navštíví jeho železniční muzeum, které založil ve svém rodném domu v Radimi nedaleko Luže. Je v centru obce a v rodném domě Eduarda Kapitoly, kam poté, co zde skončila prodejna potravin, svou rozsáhnou sbírku nastěhoval.

Velké množství tamních exponátů potěší nejen znalce železnice, ale i ty, kteří jen někdy jeli vlakem. Sbírka je pestrá a v muzeu nabízí i možnost si spoustu věcí vyzkoušet. Navíc dokáže o všech exponátech Eduard Kapitola velmi poutavě vyprávět.

Spustit audio

Související