Držitelé dvou Andělů Žamboši v nahrávce Koncertu Studia Noc!

2. březen 2015

V neděli 11. května 2014 se v 19:30 opět zaplní Country Club Lucie v Hradci Králové při příležitosti další nahrávky Koncertu Studia Noc Českého rozhlasu. Jedná se o poslední klubovou nahrávku před zahájením letní festivalové sezony a nepřijede nikdo menší než dvěma cenami Anděl ověnčená vsetínská kapela Žamboši. Jejich styl nelze zaškatulkovat a jejich písně popsat pár větami. Sami o sobě říkají, že je nejlépe asi charakterizuje označení písničkářský šanson. Texty jsou vážnější i veselejší jako život sám, ale vždy vyvedené barvitými slovy, které vedou k zamyšlení.

Nejžádanějšími skladbami na koncertech jsou ty, které se vtipně vyjadřují k aktuálnímu dění po způsobu Jarka Nohavici a Tomáše Kluse. Na internetu se hojně vyhledávanými staly písně Basama s fixama a Pane Nohavico. První poukazuje na kauzu olomouckého řidiče autobusu, který se znelíbil, když politikům maloval na plakáty tykadla, a druhá paroduje píseň Jarka Nohavici Pane prezidente, ve které se Jan Žamboch vyjadřuje k situaci mladých českých zpěváků opomíjených hudebních žánrů, kterým se těžko překračuje stín starých bardů.

Držitelé dvou Andělů kapela Žamboši


Ač letos Žamboši, manželský pár Stáňa (akordeon a zpěv) a Jan Žambochovi spolu s perkusistou Jiřím Nedavaškou, oslavili dvanáct let své existence, přesto jsou stále jako na začátku považováni za svěží proud na žánrové scéně, který má stále velký potenciál. Během této doby vydali dvě desky, To se hraje… a Přituhuje, a za obě získali ocenění Akademie populární hudby.

Třetí CD je na světě teprve pár dní a nese název "Pól nedostupnosti“. Autorem převážné většiny písní je právě on sám, šedý vlk, který se začal v roce 2012 věnovat folkové hudbě téměř na plný úvazek. „Podařilo se mi domluvit částečný úvazek v práci a po deseti letech hraní jsem na dva dny v týdnu vykročil do neznáma. Na volné noze ještě zcela nejsem, ale cítím, že k tomu směřuji. Uvědomil jsem si, že je správné dělat pořádně to, co mi jde. Hraní a psaní písní je dar, který nechci promarnit," říká Jan Žamboch.

Vystudovaný lesník, moderátor pořadu Mezi pražci na televizní stanici NOE, kytarista, milovník Beskyd, glosátor a skromný člověk se snaží propagovat i folk v rámci projektu Folk žije!, který se snaží dostat tuto muziku do povědomí širší veřejnosti a médií. Janu Žambochovi tato myšlenka byla sympatická i proto, že párkrát zaslechl od hudebních publicistů, že folk přestal po revoluci existovat: „Využíváme proto se dvěma Anděly na kontě každé příležitosti, jak dát najevo, že tento žánr v žádném případě nestagnuje, vyvíjí se a žije..."

Záznam koncertu si budete moci poslechnout v rámci společného vysílání Studia Noc na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu ve středu 4. června 2014 po 20. hodině (přehled frekvencí uvidíte po kliknutí na linky)
Český rozhlas Brno (Jihomoravský a Zlínský kraj)
Český rozhlas České Budějovice
Český rozhlas Hradec Králové
Český rozhlas Olomouc
Český rozhlas Ostrava
Český rozhlas Pardubice
Český rozhlas Plzeň (Plzeňský a Karlovarský kraj)
Český rozhlas Region, střední Čechy
Český rozhlas Region, Vysočina
Český rozhlas Sever (Ústecký a Liberecký kraj)


Zvětšit mapu
autor: Ivan Kurtev
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.