Dům bratří Čapků v Budislavi je po náročných opravách opět otevřený

9. květen 2017

Dům bratří Čapků v Budislavi na Svitavsku je po 3 letech oprav opět otevřený. Penzion určený pro odpočinek a setkávání českých spisovatelů byl postavený v roce 1938 z iniciativy Karla Čapka. Po válce pak dům svému původnímu účelu sice sloužil, ale postupně chátral.

Po revoluci ho do správy získal český PEN klub a ten se před několika lety pustil do jeho oprav. Všechno už je hotové, a tak se o víkendu mohlo toto útočiště spisovatelů opět otevřít.

Opravený dům vypadá skoro jako novostavba. „Není to novostavba, samozřejmě odborník bystrým okem pozná, co tady bylo původně a co jsme dostavovali. Efekt té novosti vzniká pohledem na vnější plášť, který jsme museli celý zrekonstruovat, protože shnil a protože za ním si dělaly hnízdo vosy a divoké včely,“ říká Jiří Dědeček, prezident českého PEN klubu a spisovatel.

Čtěte také

PEN klub přebral dům v 90. letech ve špatném stavu. „Přebrali jsme to od literárního fondu a ten to spravoval během komunistických časů. Protože na takové věci nikdo nikdy neměl peníze, tak to spravoval velmi ledabyle. Kde něco zatékalo, tam se přibil kus plechu, kde byla díra, se nalilo trochu betonu. To zoufalství, neštěstí a škody se skrývaly pod povrchem. My jsme nic nevěděli, až když se do toho koplo, tak se zjistilo, že pod linem jsou shnilá prkna,“ doplnil Dědeček.

Dům bratří Čapků v Budislavi na Svitavsku prošel náročnou opravou

Český spisovatel a dramatik Ivan Klíma má na dům dobré vzpomínky? „Dům vypadá víceméně stejně, ale předtím vypadal, že se brzy zřítí, teď je opravený. Jezdil jsem sem psát, psalo se to velice dobře, protože je tu klid a ticho. Na druhé straně jsou dvě hospody, kde si člověk může dát oběd a večeři, což je dobré, že člověk nemusel vařit.“

Dům bratří Čapků vlastní a provozuje český PEN klub, tedy odnož světové organizace, která sdružuje spisovatele. Přibližně 10 milionů korun na rozsáhlou opravu památkově chráněné budovy klub sháněl různě, například od Pardubického kraje, ministerstva kultury, ale i od soukromých dárců.

autor: zen
Spustit audio