Dům na půli cesty

19. květen 2005
Pod kůži

Dům na půli cesty - tak se nazývá zařízení, které poskytuje dočasný azyl dětem z nefunkčních rodin. Jedná se o jakousi startovací čáru do života, kterou můžou například využít děti z dětských domovů od sedmnácti do pětadvaceti let vždy po dobu jednoho roku. Jeden takový dům má vyrůst i v Chrudimi. Lidé, žijící v okolí objektu, který chce město s podporou státu přestavět na chráněné byty, se ale proti vzniku tohoto zařízení postavili.

Naďa Kubínková: V nové chrudimském Domě na půli cesty by mělo vzniknout patnáct chráněných bytů. Lidé, kteří žijí v okolí, však mají proti stavbě výhrady, a tak podali odvolání proti vydání stavebního povolení. Věra Nevečeřalová viní chrudimskou radnici z nedostatečné komunikace.

Věra Nevečeřalová: Trošku si myslím, že ta chyba byla z toho města, že se měla ta celá lokalita vyzvat k nějaký komunikaci, aby vše bylo jasné. Co se tam bude stavět, k čemu to je, a myslím si, že bychom se na něčem dohodli.

Naďa Kubínková: Kvůli odvolání přišla radnice o možnost požádat o státní dotaci ve výši devět milionů korun. Jak uvedl místostarosta Petr Řezníček, pokud nemá žádost patřičné náležitosti, Ministerstvo pro místní rozvoj se jí nemůže zabývat.

Petr Řezníček: Pokud se to zdrží tak, že na Ministerstvu pro místní rozvoj nebudeme díky tomuto zpoždění úspěšní a nebudeme zařazeni do kategorie oprávněných žadatelů, no tak nedostaneme samozřejmě státní dotaci. Samozřejmě, potom z rozpočtu té stavby není možné uhradit investice z městských prostředků a nic se tam realizovat nebude. Nikdo neví, jestli Ministerstvo pro místní rozvoj příští rok vypíše tento program stavby a výstavby domů zvláštního určení, tedy Domů na půli cesty, se státní dotací.

Naďa Kubínková: Věra Nevečeřalová tvrdí, že chrudimští radní obyvatele nepřesvědčili o tom, že s lidmi, kteří najdou v Domě na půli cesty dočasný azyl, nebudou problémy. Navíc se hájí tím, že stavba architektonicky nezapadá do rodinné zástavby. Důležitou roli pro ni hraje i jejich špatná zkušenost s obyvateli domu pro neplatiče, který se nachází v jejich blízkosti.

Věra Nevečeřalová: My jsme pochopili, že tedy se jedná jenom o nějakou stavbu, kterou schválilo spousta úřadů, spousta úředníků. Ale takový to lidský, morální - vy tady budete s tím bydlet, s tím mám na mysli jakousi komunitu, spoustu lidí, a my jsme rodinná zástavba, z toho máme hrůzu. My jsme rodiny a najednou nám tam přijde jakási komunita.

Naďa Kubínková: Člověk, který chce bydlet v Domě na půli cesty, však musí splňovat několik podmínek. Nesmí být závislý na alkoholu, drogách ani gamblerství. Důležitá je i snaha a aktivita jednotlivého klienta. Rosťa žije v pardubickém Domě na půli cesty už téměř rok.

Projev Rosti: Je to těžký a člověk, když už vyjde z toho dětského domova, tak je pod dohledem a člověk musí být silnej a musí bojovat a musí si říct ne, já to musím dokázat, i když jsem ten Rom, tak musím ukázat světu, že na to mám a že budu prostě vzdělaný člověk a že něco dokážu.

Naďa Kubínková: Chrudim má v tuto chvíli 55 dětí v dětských domovech po celé republice. V současné době neexistuje ve městě žádné zařízení, které by společensky handicapovaným dětem při startu do života pomáhalo. Místostarosta Petr Řezníček proto averzi vůči tomuto projektu nechápe.

Petr Řezníček: Bohužel, mě to i trošku mrzí, protože každý z těch lidí, kteří tam nějakým způsobem jaksi hovořili proti tomuto domu, tak by se mohli snadno, lehce buďto oni, respektive jejich děti, nebo děti příbuzných, dostat do situace, kdy to dítě je řešeno v náhradní, tedy ústavní výchově. Co s nima město udělá, až jaksi dospějou do osmnáctého roku života, řekne jim, dobře, máme 33 kilometrů čtverečních rozlohy, máme tedy spousta ulic, tak se po nich potulujte?

Naďa Kubínková: V Pardubicích funguje Dům na půli cesty už pět let. I proti němu se zvedla vlna nevole. Za jeho otevření se zasadil náměstek pardubického primátora Jiří Raskazov, který uvedl jako argument fakt, že proti tomuto domu bydlí.

Jiří Raskazov: Samozřejmě, že kdybychom říkali, že žádné problémy nejsou, ale ty problémy jsou naprosto minimální. A za tu myšlenku, kterou vlastně to přináší, a těm lidem to pomáhá, rozhodně stojí, a dneska lidi, jak víme, jsou úplně proti všemu, takže radím chrudimským radním, aby se nedali a prosadili to.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu