Dušená krkovice se sušenými švestkami

Suroviny: 600 g vepřové krkovice, 6 lžic oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 2 pórky, 1 červená cibule, 1 žlutá paprika, lžička oregána, 12 sušených švestek, snítka bazalky, sůl, mletý pepř

Postup:
V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a orestujeme na něm krkovici nakrájenou na několikacentimetrové kousky. Smažíme ze všech stran asi 15 minut. Potom přilijeme ocet a ještě chvíli smažíme, až se odpaří. Pak maso z pánve vytáhneme, odložíme chvíli na teplé místo a do výpeku od masa dáme zbylý olej, na kolečka nakrájený pórek, jemně nakrájenou červenou cibuli a na nudličky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme a okořeníme oregánem. Smažíme asi 10 minut.
Potom do hrnce vrátíme maso, podlijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Dusíme na mírném ohni přikryté pokličkou, občas podlijeme. Když je maso téměř měkké přidáme do směsi sušené švestky a ještě společně dusíme.
Příloha:
Brambory vařené, opečené, rýže.

Vaříme s Habadějem v sobotu 14. července 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.