Dvě stě stožárů v pozoru. V Poličce brzy skončí energetický půst

13. květen 2019 09:15

Lidé, firmy i politici v Poličce dlouhá léta řešili problém nedostatečné kapacity energetické sítě. Ta byla naprosto vyčerpaná a nebylo možné do ní například velké odběratele připojit. To se ale ještě letos změní. Energetická společnost totiž dostaví víc než 20 kilometrů dlouhé vedení velmi vysokého napětí, kterým kapacitu sítě v Poličce navýší.

Několik let nebylo možné připojovat do sítě velké odběratele, protože její kapacita byla vyčerpaná. Podle starosta Jaroslav Martinů (ODS) to mělo i za následek odchod některých firem z města. „Jednalo se o dvě až čtyři firmy, které bohužel buď odešly z Poličky, nebo si našly nějakou náhradní alternativu.“

Podle starosty navýšení kapacity sítě pomůže hlavně dalšímu rozvoji města a může mít vliv na stavbu nových domů i možný příchod dalších zaměstnavatelů.

Energetici v těchto dnech natahují dráty na posledních kilometrech nové trasy

Stavba elektrického vedení z Hlinska do Poličky začala už loni, hotová už je první část od transformovny Hlinsko k obci Františky a stavbaři pokračují dál směrem na Borovou. Některé úsek jsou už i v provozu a je možné do nich elektrickou energii „poslat“.

Hotová je i část od Poličky, říká mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková Lapáčková. „Dalším kompletně stavebně dokončeným úsekem je vedení od Širokého Dolu po transformovnu Polička. V tomto úseku je v této chvíli vydáno druhé legislativní povolení na zkušební provoz, které je těsně před nabytím právní moci.“

28 kilometrů velmi vysokého napětí
Celková délka vedení je 28 kilometrů, celkem na trase bude 200 stožárů, které budou místy vysoké až 30 metrů. ČEZ za nové vedení zaplatí přibližně 400 milionů korun.

Na některých místech už jsou postavené stožáry a energetici natahují dráty, někde se betonují patky sloupů. Trasa z velké části kopíruje silnici I/34, která mezi oběma městy vede a z ní je možné pokračující stavební práce vidět. Na některých místech je vedení i nad silnicí, ale žádné výrazné omezení provozu plánované není. Většinou je jen na některých úsecích snížená rychlost. Vedení už je skoro hotové, zbývá pár posledních kilometrů.

ČEZ předpokládá, že soustava bude v provozu ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Přesné datum známé není.

autor: Josef Ženatý

Související