Dýňové „království“ otce a syna v Říkově na Náchodsku. Letos už jich na své zahradě sklidili tisíc

13. září 2020

Dýně kam se podíváš - to si mohou každý den opakovat dva muži z Říkova na Náchodsku, kteří na své zahradě pěstují rozmanité druhy dýní z celého světa. A rozhodně nejsou žádní troškaři, v letošním roce jich už sklidili tisíc a další ještě čekají na záhonech. 

Kráčíme do mírného kopečku po soukromé zahradě. Čekáme, že tam někde nahoře se to bude hodně žlutit či zelenat. Možná to bude hrát i dalšími barvami. Jsme zvědaví, co tu všechno je. Kam to jdeme?

Čtěte také

„Na záhon, kde pěstujeme naše dýně. Převážně tedy okrasné. Máme tu i speciální odrůdu, jsou to africké kalabasy. Mají zajímavé tvary. Na tamto řádku je jejich tvar lahvovitý a tady turbanovitý," ukazuje syn pěstitele Michal.

Jak se k pěstování dýní dostal? Jeho otec nám totiž prozradil, že je to především synův koníček.
„Přivedl mne k tomu právě táta svým zájmem. A byla právě poptávka po těchto okrasných druzích, tak jsem využil příležitosti. Začal jsem je pěstovat, vytvářet nějakou technologii a starat se o pozemek. Tak to dělám už dva roky."

Dýňové "království" otce a syna Fišerových v Říkově na Náchodsku

Otec Jiří Fišer se hrdě rozhlíží po rodinných lánech. Když s pěstováním dýní začínal, byly záhony stejně veliké nebo je syn ještě podstatně rozšířil?
„Já jsem jako kluk pěstoval dýně, ale tenkrát se pěstovala hlavně odrůda Goliáš. Potom se mi podařilo několikrát něco překřížit, kdy plod rostě v různých divných tvarech. Postupně jsem se tak dostal až k okrasným dýním. A těch druhů je velká spousta."

Co kuchyně Fišerových? Mohou ještě vůbec vidět dýni na talíři?

„Já tedy osobně dýně vůbec nejím. Máma a sestra je mají rády, ale já je vůbec nemusím," směje se Michal.

Čtěte také

Roste tu nějaká opravdu výjimečná dýně?

„Můžeme se projít a těch zajímavostí tu najdeme jistě víc. Tady jsou na záhonu pouze menší okrasné dýně, je to rozděleno. Nejnižší řádek obsahuje takové bradavičnaté, jsou tu sytě barevné, žluté i červené. A tak to pokračuje dál a dál," říkají společně s úsměvem Michal a Jiří.

Kdo by chtěl vidět doslova dýňové království otce a syna v Říkově na Náchodsku, tak bude mít možnost na podzim v Safari Parku Dvůr Králové na akci nazvané Týden duchů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.