Dýňové překvapení od posluchačky Jany Novákové

Suroviny: 1 dýně hokaido ( střední), máslo, olej, 2-3 kuřecí prsa, kousek pórku, hrst sušených švestek předem namočených v horké vodě, hrst hroznového vína (bez pecek), trochu chilli omáčky s česnekem, snitka rozmarýnu, sůl, uvařené brambory ve šlupce na přílohu.

Postup: Dýni odřízneme vršek a vydlabeme, na oleji osmažíme kuřecí prsa nakrájené na kostky, vyjmeme do misky, dáme porek nakrájený na koloečka, vypeckované švestky, hroznové víno, chilli omáčku, rozmarýn. Zamícháme a naplníme dýni, nahoru dáme plátek másla a přiklopíme. Plech vyložíme alobalem a též dýni obalíme do alobalu. Dáme na plechu a pečeme na 250 stupňů Celsia půl hodiny. Alobal sundáme z dýně. Okolo dýně dáme na čtvrtky pokrájené vařené brambory a nechám dopéct do zlatova. Na talíř poklademe plátky nakrájené dýně, směs a brambory.


Zvětšit mapu
autor: Jana Házová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.