Džungle jako džungle, říká s úsměvem a nadsázkou senátor a ředitel safari parku Přemysl Rabas

27. květen 2022

Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové, je hostem Lady Klokočníkové v přímém přenosu z radiokavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.

Přemysl Rabas

Přemysl Rabas

ředitel Safari Parku Dvůr Králové, předtím dlouholetý ředitel Podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Od roku 2018 senátor pro obvod č. 5 - Chomutov. V letech 2006 až 2010 poslanec Parlamentu ČR a v letech 2012 až 2014 zastupitel Ústeckého kraje.

 Je to 10 let, co jste vyhrál výběrové řízení na ředitele zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Takže budete slavit?
„Není to jen 10 let, co jsem nastoupil do této funkce, ale také je to letos 30 let, co jsem nastoupil do funkce ředitele chomutovského zooparku. Takže tento rok slavím hned dvakrát."

Od zvířat bychom se měli naučit žít tak, abychom neničili své životní prostředí. V přírodě zkrátka platí přírodní zákony.
Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové

Co je těžší, ředitelovat dvorskému safari parku nebo pracovat jako senátor za chomutovský volební obvod?
„Já si z toho udělám srandu a řeknu, že je to džungle jako džungle. Ale v přírodě zkrátka platí přírodní zákony, a v naší společnosti se musíme snažit, aby také naše zákony byly dodržovány a platily. Případně se vylepšovaly."

Čtěte také

Co vás v poslední době nejvíc zaměstnává?
„Chtělo by se mi říct, že stavba naší expozice tučňáků. Ale musím zmínit, že kromě toho také zdražení cen energií. To mi tedy opravdu dělá postupně velké vrásky na čele."

Vy máte rád hrochy, o tom jste se už několikrát zmínil. Ale je nějaké zvíře, kterým byste naopak nechtěl být?
„Nechtěl bych být dravcem nebo šelmou. Protože ti pro svůj život musí zabíjet jiná zvířata. Tomu bych se raději vyhnul."

Do které země v Africe rád jezdíte?
„V posledních letech z titulu své profese a našich projektů jezdím hodně do východní Afriky. Uganda, Rwanda, Tanzanie a Keňa. Ale co mi v Africe nejvíc přirostlo k srdci, to jsou země okolo řeky Zambezi. Tedy Zambie, Zimbabwe, Namibie a Botswana."

Čtěte také

Když se podíváme na zvířata, co bychom se od nich mohli učit?
„Možná jak žít tak, abychom si prostředí, ve kterém žijeme, neničili."

Je nějaká rada, kterou jste do života dostal, a které se držíte?
„Myslím si, že je nesmírně důležitá tolerance. Jak k lidem okolo, tak třeba i ke stromu, ze kterého mi padá listí do okapu, což mi překáží. Nebo k ptákům, kteří mohou kálet na moje auto. Zkrátka tolerance k okolí," říká ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas.

Safari Park Dvůr Králové je zaměřen na africká zvířata - tuto specializaci prosadil v 60. letech 20. století tehdejší ředitel Josef Vágner, který následně zorganizoval několik výprav safari do Afriky a odchytil množství zvířat, zejména kopytníků (žiraf, zeber, antilop, nosorožců apod.) a díky tomu význam zoo již v 70. letech přesáhl hranice tehdejšího Československa.

Čtěte také

Od roku 1989 jezdí po safari upravené turistické autobusy s návštěvníky přímo mezi zvířaty. Součástí dvorského safari parku je také galerie obrazů Zdeňka Buriana, slavného ilustrátora pravěku.

V roce 2015 došlo k otevření lvího safari s rozlohou přes 1,5 ha, prvního ve střední Evropě. V roce 2016 byl u příležitosti oslav 70. výročí od založení zoo otevřen nový vjezd do safari, které nyní nese název Africké Safari Josefa Vágnera. Tato část zoo byla dne září 2016 prohlášena kulturní památkou.

Spustit audio

Související