Elixír do škol aneb vysoká koncentrace nadšených učitelů fyziky v Hradci Králové

24. květen 2019 10:30

V Královéhradeckém kraji se poslední květnový víkend zvýší rapidně koncentrace nadšených učitelů fyziky. Kampus Univerzity Hradec Králové bude totiž hostit 6. ročník celorepublikové konference Elixír do škol pro učitele, příznivce fyziky a digitálních technologií. Více než 200 pedagogů se tak opět sjede do Hradce Králové, aby načerpali pořádnou porci inspirace do své výuky.

„Zájem o studium přírodních věd klesá, a tak je více než kdy jindy důležité mít nadšené a inovativní učitele fyziky a těchto věd obecně – jsou to právě oni, kdo zapalují v dětech plamínky nadšení a probouzejí v nich zájem o vědu, který přetrvává po celý život. Bez nich nebudeme mít ani učitele přírodních věd, s jejichž nedostatkem se naše společnost dlouhodobě potýká, ani špičkové vědce. Naše fakulta se přírodovědným vzděláním trvale zabývá, proto jsem rád, že se po roce konference znovu vrací na její půdu,“ říká Jan Kříž, děkan hostitelské Přírodovědecké fakulty UHK.

Aby všechny děti ve škole fyzika bavila a učily se s radostí. To je vize projektu Elixír do škol

Jiří Šamaj - Magnetická kapalina

Na půdu královéhradecké Univerzity se sjeli učitelé-fyzikáři, kteří se snaží tento zdánlivě složitý předmět učit zábavnou formou. Projekt Elixír do škol podporuje takové pedagogy, kteří mají chuť inspirovat a nadchnout a kteří do výuky přinášejí třeba i inovativní prvky. 

Účastníky čekají tři přednášky zaměřené na psychologii, fyziku v lékařství a výzvy české energetiky.

Samozřejmostí budou oblíbené dílny nabité experimenty od 3D tisku přes využití filmu ve výuce fyziky až po pohádkovou fyziku. Fórum inspirace, které mělo svou premiéru v loňském roce, zprostředkuje i letos učitelům vhled do technologií a nabídne další inspiraci do výuky.

Novinkou bude večerní překvapení a aktivní zapojení studentů do doprovodného programu.

Konference Elixír do škol pro učitele, příznivce fyziky a digitálních technologií

Elixír do škol vytváří od roku 2013 učitelům podmínky pro smysluplnou výuku fyziky a digitálních technologií.

Rád si hraji. Zůstalo mi to ze skautu, směje se nejoblíbenější fyzikář, vítěz ankety Zlatý Ámos

Zleva: Josef Hylský, Jakub Schmidt, Vít Janeček a Veronika Jouklová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Do studia Českého rozhlasu Hradec Králové dnes přijeli hned tři hosté z gymnázia v Dobrušce. Jsou to studenti Veronika Jouklová a Vít Janeček, kteří s sebou přivezli i pana učitele, nejoblíbenějšího fyzikáře v republice, Josefa Hylského. 

„Díky regionálním centrům a skvělé práci učitelů vznikla v České republice unikátní a pevná síť pedagogů, kteří se od sebe vzájemně učí, inspirují se a sdílejí mezi sebou zkušenosti z výuky. Ukazuje se, že podpora a kolegiální vzdělávání učitelů je jedna z cest, která prokazatelně přispívá k jejich profesnímu rozvoji a zvýšení kvality přírodovědného vzdělávání. Učitelé, kteří ve své výuce často využívají pokusy, vnímají u svých žáků větší zapojení v hodinách, hlubší porozumění učivu a i je samotné výuka více baví a naplňuje,“ říká Petra Prošková, ředitelka organizace Elixír do škol.

Čtěte takéElixír do škol

Elixír do škol je nezisková organizace, jejímž posláním je vytvářet učitelům podmínky pro poutavou a smysluplnou výuku a přispívat ke zkvalitnění zejména přírodovědného a technického vzdělávání v Česku tak, aby výuka děti bavila a učily se naplno a s radostí.

autor: baj | zdroj: Univerzita Hradec Králové
Spustit audio

Související