Epidemie chřipky v Pardubickém kraji ustupuje, nemocnice ruší zákaz návštěv

16. březen 2018 14:20

Epidemie chřipky a akutních respiračních chorob v Pardubickém kraji po šesti týdnech ustupuje. Na 100.000 obyvatel nyní připadá 1547 nemocných, což představuje pokles zhruba o 25 procent. Za epidemický práh hygienici považují hranici 1700 nemocných.

Epidemie v kraji začala první týden v únoru, k nynějšímu snížení přispěly jarní prázdniny v kraji, uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. "Předpokládám, že je to zlom. Je ale možné, že v příštím týdnu bude podobné číslo, že nedojde k nějakému ráznému snížení." uvedla Hégrová.

Sauna posiluje imunitu dětem, seniorům i těhotným ženám

00918249.jpeg

Když se budete jednou týdně saunovat, můžeme vám slíbit větší imunitu. A to se v chladném počasí, přechodech z tepla do zimy a v chřipkovém období hodí. Už žádné rýmy a kašel. Saunování trénuje i naše srdce a tudíž snižuje riziko infarktu.

Nižší počty nemocných hygienici zaznamenali zvláště v okresech Ústí nad Orlicí a Pardubice, menší pokles i na Chrudimsku a Svitavsku.

Hygienici evidují do současnosti 25 závažných případů onemocnění chřipkou, kdy pacienti museli být hospitalizováni na oddělení ARO. Osm lidí od začátku vlny chřipek v souvislosti s touto nemocí zemřelo.

Konec zákazu návštěv

Zákaz návštěv platil od začátku února pro všechna oddělení Pardubické, Chrudimské, Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnice. Od dnešního dne jsou návštěvy opět povoleny ve všech pěti nemocnicích akutní péče.

Nadále ale platí, že na návštěvu hospitalizovaných pacientů mohou přijít pouze lidé bez příznaků chřipky a respiračního onemocnění, uvedl ústavní epidemiolog společnosti Nemocnice Pardubického kraje Milan Bořek.

Zákaz návštěv k dnešku zrušila i Hamzova odborná léčebna v Luži - Košumberku.

autor: ČTK
Spustit audio