Epidemie koronaviru dopadá na Židy. Pesach a Píseň písní. Pesach - židovské velikonoce?

12. duben 2020

Někteří ortodoxní Židé odmítají dodržovat vládní nařízení proti pandemii a proto je mezi nimi mnoho infikovaných. Šabat během osmidenního svátku Pesach je mezi všemi dny odpočinku zvlášť významný. Proč a jaký význam má slavná Píseň písní? Přineseme podrobnosti. Jak to ale je s Pesachem, jsou to židovské Velikonoce?

Proč pandemie koronaviru devastuje určitou část židovské komunity? Je to první téma magazínu Šalom alejchem. Gita Zbavitelová ve svém komentáři uvádí příklady z různých zemí světa, kde se Židé potýkají s problémy souvisejícími se šířením choroby. Katastrofu zažívají neukázněné chasidské komunity v New Yorku a Los Angeles, které hromadně slavily Purim. Tři týdny poté bylo v chasidské komunitě v Brooklynu šestkrát víc pohřbů než obvykle. V celém New Yorku židé tvoří 17 % všech případů. Starosta města zavřel všechny synagogy, ale mnohé potají zase otevřely. A s růstem nakažených mezi Židy roste i antisemitismus.

Leo Pavlát důkladně rozebírá, jak souvisí Píseň písní s Pesachem. Tento text ,považovaný obecně za skvost milostné poezie, oslavu lásky mezi mužem a ženou, se čte o Pesachu. Málokterá starověká skladba tak mocně ve všech generacích inspirovala básníky, spisovatele, malíře a hudební skladatele. V židovských dějinách však Píseň písní provázejí četné diskuse - více v magazínu Šalom alejchem.

Je správné vnímat Pesach jako židovské velikonoce? Tak se ptá Jan Fingerland a dodává, že . Pesach a Velikonoce společné kořeny nepochybně mají.

Pesach odkazuje na odchod Izraelitů z Egypta, a je proto svátkem svobody, volnosti od faraónského jha, stejně tak ale předehrou k nabytí nového druhu svobody prostřednictvím přijetí Mojžíšových zákonů. Více se dozvíte v magazínu Šalom alejchem.

Nebudou chybět ani aktuality z židovského světa a ukázky židovské hudby a zpěvu, tentokrát z tvorby americko-izraelského rabína Shlomo Carlebacha.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio