Epoxidové podlahy jsou díky designovým možnostem stále žádanější

31. prosinec 2020

Začněte nový rok od podlahy. Ať už byste potřebovali novou podlahu v garáži nebo v kuchyni, dobrou variantou jsou tzv. epoxidové podlahy. Působí jednolitě, jsou velmi odolné a nenáročné na údržbu. Díky možným designovým úpravám jsou stále žádanější i do moderních interiérů a administrativních prostor.

Epoxidové podlahy se aplikují nátěrem nebo stěrkou. Jedná se dvojsložkový systém skládající se z epoxidové pryskyřice a z tvrdidla. Epoxid není přírodní materiál. Ovšem po aplikaci a vytvrzení (tzv. polymeraci) nedochází k uvolňování jakýchkoliv nebezpečných látek do interiéru. Tato povlaková a bezespárá krytina je velmi oblíbená díky svým vlastnostem. Působí jednolitě, je velmi odolná a nenáročná na údržbu.

Epoxidová podlaha je oproti cementovým podkladům z hlediska mechanického zatížení několikanásobně kvalitnější a je odolná i proti chemické zátěži. Nepoškodí jí ani ropné produkty, kyseliny, sole nebo chemické rozmrazovací látky. Je proto obzvláště vhodná do výrobních prostor, dílen nebo garáží. Nejčastěji je pokládána v zátěžových prostorách, jako jsou parkovací domy, výrobní a skladové prostory, nákupní centra.

Různými technikami je možné vytvořit krásné designové interiéry

Díky designovým úpravám jsou epoxidové podlahy stále žádanější i do moderních interiérů a administrativních prostor. Lité stěrky je možné mramorovat dalšími odstíny nebo tzv. „chipsovat“, kdy se do čerstvého nátěru vhazují různé dekorativní barevné akrylátové chipsy. Designových variant je nepřeberná škála a na výběr jsou samozřejmě i nejrůznější barevné odstíny nátěrů.

Aplikace epoxidové podlahy

Při aplikaci je nutné dodržovat několik důležitých zásad

Aplikace je možná dvojím způsobem. Jednak nátěrem, kdy se jako aplikační nářadí používá válec a tloušťka samotného nátěru se pohybuje ve zlomku milimetru – mezi 300 a 500 mikrony. Druhou technologií je epoxidová stěrka, kdy je epoxidový povrch v síle obvykle kolem 2 mm. Epoxidovou podlahu aplikujeme na dobře připravený cementový povrch, který je vyzrálý a dostatečně rovinný, jak z hlediska celkové rovinnosti tak i hladkosti. Povrch je také nutné před aplikací dobře očistit, nejlépe vyluxovat, aby byl zbavený volně oddělitelných částic.

Epoxidové podlahy jsou vhodné do průmyslových staveb i do domácností

Podklad pod epoxidovou podlahou by měl být odizolovaný, aby vzlínající vlhkost nepůsobila problémy. Zároveň je důležité pohlídat si teplotu při aplikaci – v optimálním případě mezi 10 a 20 °C, aby polymerace probíhala tak jak má a dbát na dostatečné míchání ve správném hmotnostním poměru obou složek, aby k vytvrzení skutečně došlo.

Poškození jsou velmi výjimečná, ale řešitelná

Díky mimořádné odolnosti epoxidových podlah dochází k možnému poškození v domácnosti spíše výjimečně, například po nějaké havárii. U oprav designových nátěrů je podle stupně poškození většinou nutné novým nátěrem nebo stěrkou vytvořit jednu další ucelenou plochu. V průmyslových prostorách většinou nebývají komplikované designové vzory, proto jsou možné dílčí opravy poškozeného místa.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.