Evropský antisemitismus, architekt André Steiner a album šabatových písní

16. prosinec 2018

Evropa čelí rostoucímu antisemitismu. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila Evropská komise. V Brně si připomínají osobnost židovského funkcionalistického architekta André Steinera. A představíme také nové album šabatových melodií.

Rada Evropy vyzvala 6. prosince členské státy Evropské unie, aby do své legislativy začlenily pracovní definici antisemitismu vypracovanou Mezinárodní aliancí pro paměť holocaustu. Desátého prosince pak Evropská komise zveřejnila výsledky průzkumu ve dvanácti státech Unie, jež dokládají nezbytnost takového kroku. Tématu se věnuje Leo Pavlát.

Andre Steiner - nejen brněnský architekt. Tak zní název výstavy, kterou si můžou až do konce ledna prohlédnout návštěvníci brněnské pobočky Židovského muzea v Praze. Fotografie připomínají dílo osobnosti, která patří k výrazným židovským architektům brněnského funkcionalismu. Výstavu muzeum nabízí u příležitosti dvou výročí. Letos totiž uplynulo 110 let od Steinerova narození a na jaře příštího roku si připomeneme deset let od jeho smrti. Výstavu navštívila Martina Pouchlá.

Funkcionalistický hotel Avion v centru Brna čeká rekonstrukce

V pořadu jsme si poslechli ukázku z nového alba Melodie našich šabatů, které nazpívala operní mezzosopranistka Jaroslava Hannah Maxová a vydala Židovská liberální unie. Snaží se zachytit, jak tyto melodie znějí dnes a jak zněly dřív nejen u nás, ale i v okolních zemích. Tématu se věnovala Jana Šustová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio