Expedice Monoxylon III proplula na člunu z dubového kmene 400 kilometrů Egejským mořem

18. červen 2019 09:58

Experimentální archeologická expedice Monoxylon III má za sebou další úspěšnou misi. Tentokrát se východočeští mořeplavci vypravili do Egejského moře, kde otestovali možnosti šíření zemědělství v pravěku a také zkoumali jakým způsobem se tehdy osídlovalo Středomoří. Do plavidla vytesaného do dubového kmene usedli členové expedice po dlouhých 21 letech.

Expedice Monoxylon III vyrazila na svoji misi 25. května z řeckého Lavria a do svého cíle na ostrov Kréta doplula 9. června. Za 15 dní zvládli východočeští mořeplavci ve vlnách Egejského moře více než 400 kilometrů dlouhou trasu. 

Experimentální archeologie umožňuje nahlédnout do pravěku. Ale ne každý experiment musí vést k cíli

Docent Radomír Tichý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hostem Petra Voldána byl v pondělí 20. května po 18. hodině docent Radomír Tichý z Katedry archeologie Univerzity Hradec Králové. Velký propagátor takzvané experimentální archeologie, která ověřuje historické domněnky a hypotézy v praxi. 

To nejnáročnější čekalo výpravu téměř na samotném konci, kdy musela zvládnout zhruba 120 kilometrovou etapu.

„To není ani srovnatelné třeba s maratonem. Protože na ten vyběhnete a běžíte, bude vám tam těžko a tak dál, ale běžíte do cíle. Tady to je věc, kde je to naprosto jiné. Hodinu a půl nebo dvě hodiny pádlujete a potom máte přestávku," říká o trase ze Santorini na Diův ostrov člen výpravy Jiří Miler.

Úsek z Attiky na ostrov Milos, s významným zdrojem obsidiánu, byl shodný s řeckou expedicí Papyrela 1998, která ji zdolala na rákosovém člunu. Ten se ale moři chová úplně jinak, než dlabaný člun.

„My jsme se snažili do toho pádlováním vnést aktivní prvek, že plavidlo chce mít svůj vlastní osud, svůj vlastní směr. A že dokáže případně rychlost zvyšovat, protože je to už skutečně člun, zárodek opravdové lodi," popisuje výhody devítimetrového plavidla vedoucí výpravy Radomír Tichý.

Cílem expedice bylo zjistit možnosti šíření zemědělství v pravěku

Archeologové si také udělali představu o tom, jak mohl být osídlen Kypr, nebo jak se šířilo sopečné sklo mezi Sicílií a pobřežím Tuniska.

Podrobnosti najdete na webových stránkách expedice MONOXYLON

Výprava také zkoumala možnost přepravy malých zvířat.

„Paleozoologové uvádí, že zvíře nemůže delší dobu ležet svázané v tom člunu a v tu chvíli začne jít o rychlost. My jsme snažili rychlost zvyšovat, přidali jsme plachtu. A ta rychlost by se za příznivého větru asi dokázala přiblížit osmi kilometrům v hodině. A to je už rychlost velice zajímavá i pro případnou přepravu domácích zvířat," říká Radomír Tichý.

Experimentální archeologická expedice Monoxylon III má za sebou další úspěšnou misi

Devítimetrový člun, který váží 1,3 tuny, by se měl vrátit do Archeoparku ve Všestarech, kde by mohla vzniknout expozice ze všech výprav.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související