Experimentální archeologové nasednou v květnu do „krávy“. Chystá se expedice Monoxylon III

3. březen 2019 15:58

V Rozběřicích na Královéhradecku se na svou další cestu chystá dřevěný člun Monoxylon. Experimentální archeologové se s ním už na jaře vydají do Řecka, kde chtějí na vlastní kůži zažít a v praxi tak potvrdit některé své teorie - například tu o pravěkém obchodování se vzácným obsidiánem. 

Po měsících příprav a tvrdé práce přichází na řadu už i určitá nedočkavost účastníků výpravy.

Jako kluk přečetl všechny Štorchovy knížky. A zrodila se láska k experimentální archeologii

Expedice Monoxylon 1998

Docent Radomír Tichý si umí plnit klukovské sny. Jedním z těch snů bylo určitě stát se archeologem. A dalším obrovským splněným snem je Centrum experimentální archeologie ve Všestarech, které vybudoval doslova ze země.

„Bylo potřeba se umět začít těšit. A je zajímavé, že to najednou přijde. Je to asi týden zpátky, je to iracionální a nepopsatelné, ale je to tady. To těšení se," popisuje docent Univerzity Hradec Králové archeolog Radomír Tichý.

Expedice má před sebou posledních pár týdnů příprav a potom ostrý start. A to s člunem, který před 21 lety absolvoval expedici Monoxylon II. Bylo ale nutné ještě loď upravit.

„My jsme ho ještě přiblížili podobě předlohy z jezera Bracciano. Upravili jsme hodně příď a odebrali jsme hmotu ze dna člunu," vysvětluje Radomír Tichý.

V Rozběřicích na Královéhradecku se na svou další cestu chystá dřevěný člun Monoxylon

Všichni členové výpravy pilně a hlavně intenzivně trénují. Například docent Radomír Tichý si již na podzim připevnil posilovací gumu k radiátoru.

„Onen takzvaný trenažér používám téměř nepřetržitě a spíš se nyní snažím jít do intenzity. Ale je pravda, že já jsem zvolil tři gumy, které znamenají značnou zátěž. A říkal jsem si, jednu oddělám. Ale vydržel jsem a je potřeba tu zátěž teď spíš zvyšovat pořád dál," usmívá se Radomír Tichý.

Repliku 8 000 let staré lodě čeká plavba dlouhá 400 kilometrů. Posádky mají už také jasno o režimu, v jakém budou fungovat. Jedna posádka jako v pravěku stačit nebude.

Už proto, že některým členům je přes 60 let, usmívá se také další člen výpravy Jiří Müller: „Kdepak, to bychom nezvládli. Asi nedodržíme přesně režim neolitického člověka, ale ty naše etapy jsou celkem pravidelné, kolem 25 kilometrů. Vychází nám jako nejvhodnější se střídat zhruba po hodině a půl."

Uprostřed Rozkoše testovala po 8000 a 20 letech expedice Monoxylon 3 pravěkou námořní plavbu

Část posádky expedice Monoxylon

Naším hostem je docent Radomír Tichý z Katedry archeologie Univerzity Hradec Králové. Velký propagátor takzvané experimentální archeologie, která ověřuje historické domněnky a hypotézy v praxi. 

Mimochodem všichni účastníci expedice už si ke člunu, ve kterém jim naskáčou pořádné mozoly a ve kterém prolijí litry potu, našli už určitou citovou vazbu. Dokonce i dubové dřevo, které při posledních úpravách z jeho trupu odebrali, poskytnou některému z vinařů. Vyhodit ho nebo spálit, to prostě nešlo.

Člun je zkrátka už trochu členem rodiny. Ale pořád ještě čeká na nějaké důvěrné jméno.

„Už jsme o tom párkrát mluvili. Protože jí říkáme různě. Mělo by to být ženské jméno, to jsme si řekli, ale žádné zatím prakticky nemá," říká Jiří Müller.

A Radomír Tichý hned doplňuje: „Existovaly i neformální názvy, například „kráva", protože vpředu byla umístěna kravská lebka. A výraz „kráva pije" znamenal, že se příď zanořuje tak hluboko, že je to mírně na pováženou. Tedy označení „kráva" bylo takové domácí jméno."

Čtěte takéExpedice Monoxylon III

Usmívají se archeologové Jiří Müller a Radomír Tichý. O Velikonocích čeká posádky poslední příprava na vodě. A 19. května zamíří člun na přívěsu za automobilem do Benátek. Z nich potom trajektem do Řecka. Na moře se posádka vydá 26. května.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související