Fake news, hoax, troll: Jak nepodlehnout dezinformacím

Česká republika má smutné prvenství  - jedno z nejvyšších procent lidí, kteří podléhají dezinformacím. Útoky dezinformátorů jsou u nás směřovány nejčastěji na seniory. Šárka Rusnáková si povídala s jedním z bojovníků proti internetovým lžím, tzv. Českých elfů, expertem na vzdělávání Bohumilem Kartouzem. 

S rozvojem internetu, mailu a sociálních sítí se objevil nový typ nebezpečí – dezinformace, fake news, hoaxy. Mají podobu řetězových mailů, nebo komentářů takzvaných „trollů“. Jak se jim ubránit? Jak rozpoznat pravdu od lži a proč je to tak důležité?

Co stojí vlastně na počátku vzniku dezinformací? Že uvěřit dezinformacím může být i životu nebezpečné dokládá i případ českého seniora souzeného za teroristický útok. Co všechno můžou dezinformace způsobit a kdo je jimi nevíce ohrožen?

Takzvaný „syndrom spáče“ znamená mimo jiné to, že, když se k někomu nějaká lež dostává příliš často, podvědomí jí může začít věřit. To je další nebezpečí dezinformací, které se hodně projevilo v poslední době, ohledně tématu covidu-19.

Dezinformace na internetu, poplašné zprávy, nebo ty, které záměrně útočí na to, aby člověk změnil názor ve prospěch někoho konkrétního, s tím se musí dnes potýkat v podstatě každý, kdo se pohybuje na internetu. Uvěřit jim, může být pro člověka dokonce fatální.

Možným klíčem k rozpoznání dezinformace je ptát se, jestli to není typ zprávy, který by někomu konkrétnímu mohl výrazně prospět. Tedy ptát se sám sebe, za jakým účelem mohla taková zpráva vzniknout.

Seriál týdne natočila Šárka Rusnáková s jedním z bojovníků proti internetovým lžím, takzvaných Českých elfů, expertem na vzdělávání Bohumilem Kartouzem.

Spustit audio

Související