Fakulta Univerzity Pardubice dá stipendium studentům z obcí zničených tornádem

22. červenec 2021

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice nabídla maturantům z jihomoravských obcí, které byly na konci června postiženy tornádem, roční stipendium, pokud by se rozhodli stát se jejími studenty.

Měsíčně každého v bakalářském programu podpoří 3000 korunami. Nabídka se vztahuje na letošní maturanty i na studenty, kteří skončí střední školu za rok, řekla ČTK mluvčí univerzity Martina Macková.

Podpora i pro budoucí maturanty

„Fakulta chemicko-technologická ještě přijímá ke studiu. Pokud někdo ještě není přijat na jinou vysokou školu, vztahovala by se na něj nabídka stipendia. Vedení fakulty ale myslí i na příští maturanty. Se škodami se budou rodiny v zasažené oblasti vyrovnávat určitě mnoho měsíců,“ uvedla Macková. Stipendium mohou získat studenti z obcí Lužice, Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a části Hodonína bez ohledu na výši škody na majetku jejich rodin.

Čtěte také

„Jsme si plně vědomi toho, že jediným okamžikem se u řady obyvatel z těchto postižených oblastí radikálně změnil život a bohužel některé rodiny přišly o přístřeší, své rodinné zázemí. Právě do těchto rodin míří naše pomoc ve formě mimořádného stipendia, neboť je logické, že bude pro ně obtížné finančně podpořit svého potomka při studiu na vysoké škole,“ uvedl děkan Fakulty chemicko-technologické Petr Kalenda, který dopisem oslovil starosty všech zasažených obcí.

Tornádo 24. června poničilo v několika obcích asi 1200 domů, bezmála 200 jich bylo určeno k demolici. Z toho osm desítek řídili přímo hasiči, zbytek lidé zvládli svépomocí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související