Farmář z Uherska si stěžuje na veterinární správu. Nezasedli jsme si na něj, brání se ředitel

21. květen 2018 09:25

Farmář David Novák z Uherska si stěžuje na Krajskou veterinární správu. Dvě její inspektorky si na něj prý zasedly a udělily mu vysoké pokuty, které pro něj mohou být likvidační. Veterináři se ale brání s tím, že jen vykonávají svou práci a uherský sedlák si opakovanými prohřešky může za pokuty sám.

Veterináři kontrolují všechny minimlékárny v kraji, kterých je kolem třiceti, dvakrát ročně. Konkrétně v Uhersku u farmáře Davida Nováka narazili opakovaně na problémy s hygienou.

I když farmář slíbil, že věci uvede do pořádku, tak při další pravidelné kontrole inspektorky odhalily opět stejná pochybení, říká ředitel Krajské veterinární správy Josef Boháč: „Především to bylo to, že provozy a provozní místnosti, ve kterých vyrábí svoje výrobky, měly hrubé nedostatky, co se týká hygieny. Byly to plísně a další znečištění.“

Těch problémů bylo podle veterinářů víc, třeba i co se týká označování a skladování výrobků nebo třeba samotného dojení krav.

Podle farmáře jsou pokuty nepřiměřené a proti všem uděleným sankcím se odvolal. „Zveřejnili ty fotky a tam koukáte na čtyři hovínka, která jsou na tom zařízení. Najdou čtyři mouchy, nafotí to a zvětší. Jdou za ředitelem, ten řekne, že tam mám bordel a mám si to uklidit.“

Zároveň si ale David Novák uvědomuje, že některé předpisy a nařízení porušuje, jsou to podle něj ale vzhledem k velikosti provozu jenom drobnosti. „To jsou takové drobnosti, já tomu rozumím, že by to v té velké mlékárně mělo být udělané systémově jinak, ale my jsme minimlékárna, která je schválená do 500 litrů denně a myslím, že to nestojí za to, aby mě tímhle způsobem ta veterinární správa likvidovala.“

Veterinární správa se brání, že jen dělá svou práci, a když někdo systematicky porušuje předpisy, tak zkrátka následuje pokuta.

Farmář také na sociální sítě umístil video, kde obviňuje veterinární správu, že si na něj zasedla. Video už má na facebooku víc než 200 tisíc zhlédnutí. David Novák tam obviňuje inspektorky, že si na něj zasedly, a udělují mu naschvál pokuty.

To ale ředitel Krajské veterinární správy odmítá. Rozhodnutí o pokutě je prý kolektivní rozhodnutí. Navíc podle Josefa Boháče se veterináři vždy snaží s novým výrobcem probrat všechny předpisy a legislativu tak, aby se předešlo problémům.

Ne vždy to ale pomůže. „Bohužel to je tak, že když máte několik výrobců, tak se mezi nimi najde někdo, kdo tu legislativu těžko pochopí, nebo se nesnaží splnit ty hygienické normy. Ale většina je samozřejmě dokáže splnit, tak aby se na trh dostala zdravotně nezávadná potravina,“ dodává Boháč.

Farmář ale tvrdí, že pokud zůstanou pouty ve stanovené výši, může to pro něj být likvidační.

autor: zen
Spustit audio