Fazolky se slaninou a bylinkami. Samostatné jídlo nebo vynikající příloha k masu
Krom tohoto pokrmu lze z fazolek připravit i vynikající salát, můžeme je udělat na smetaně nebo naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky.
- 250 g čerstvých fazolových lusků
- 50 g uzené slaniny
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL oleje
- čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián nebo směs bylinek podle chuti)
- sůl
- 3 středně velké brambory
- petrželka nebo pažitka
- máslo
Očištěné, vláken zbavené fazolové lusky blanšírujeme cca 3 minuty. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme na oleji spolu s plátky cibule, kterou necháme zesklovatět. Přidáme najemno nakrájený česnek, okapané fazolové lusky a krátce orestujeme. Fazolky musí zůstat nerozpadlé, ale křupavé. Na závěr vmícháme jemně nakrájené zvolené bylinky a osolíme. Podáváme s vařenými bramborami omaštěnými máslem a posypanými petrželkou nebo pažitkou.
Takto připravené fazolové lusky podáváme jako samostatný pokrm nebo jako vynikající přílohu k masu či drůbeži. Vhodným doplňkem jsou zeleninové saláty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.