Federace židovských obcí přijala nový statut

23. prosinec 2007

Federace židovských obcí v České republice sdružuje 10 stávajících židovských obcí a současně jsou jejími přidruženými členy i četné další židovské organizace a spolky. Koncem tohoto roku přijala Federace svůj nový statut. O změnách, které přináší, napsal pro naše vysílání předseda Federace židovských obcí v České republice Jiří Daníček.

Nejvyšší orgány Federace se začaly svým statutem zabývat hned v prvním roce působnosti nově ustavených orgánů, na podzim roku 2005. Po dvou letech tato práce skončila přijetím novelizovaného statutu.

První a zcela zásadní změnou, kterou přináší, je možné rozšíření rámce pro členství v obci. Oproti původnímu znění statutu, který počítal s členstvím dle ortodoxních či konzervativních pravidel, počítá nový statut i s členstvím podle definice liberálního judaismu. V praxi to znamená uplatnění zásady, které se v Izraeli říká "chok ha-švut" neboli "právo návratu". Nový statut tak umožňuje přiznat členství v židovské obci i těm, kdo mají alespoň jednoho židovského prarodiče. Každá z deseti existujících židovských obcí se přitom na svém členském shromáždění rozhodne, jaký typ členství si zvolí: zda ortodoxní, konzervativní nebo liberální. V souladu s přijatými zásadami také budou posuzovány žádosti o přestup k příslušnému směru judaismu. Bdít nad jejich dodržováním bude rabínský soud s mezinárodní působností příslušný danému směru.

Nově přijatý statut Federace židovských obcí v České republice řeší také otázku vzniku nové židovské obce. Je potěšitelné, že po desetiletích, kdy židovské obce u nás pouze zanikaly nebo se slučovaly, se otvírá nová perspektiva. Statut současně formuluje, kdy a za jakých okolností je možné židovské obci nebo přidružené organizaci členství v české židovské Federaci pozastavit nebo zrušit.

Během dvou let práce na novelizaci Statutu Federace židovských obcí se řešilo i mnoho dalších otázek. Mimo jiné tak zůstala zachována funkce vrchního rabína a naopak nebylo vytvořeno tzv. Kolegium rabínů, o němž se také uvažovalo.

Co se týče závaznosti nového statutu, v žádném případě nenahrazuje samostatné stanovy a volební řád jednotlivých židovských obcích. Ty však musejí respektovat dva dokumenty, které jsou součástí nového statutu: "Vzorové stanovy židovské obce" a "Volební řád pro volby orgánů židovských obcí v České republice". Každá židovská obec si může tyto normy přizpůsobit svým podmínkám, ale vždy tak, aby tato vnitřní pravidla nebyla v rozporu se statutem Federace. V praxi to znamená, že některá ustanovení - například o členství - možno zúžit, ale nikoliv již rozšířit.

Nový statut Federace židovských obcí bude nyní zaregistrován na ministerstvu kultury. Věřme, že nová ustanovení, která statut přináší, přispějí do budoucna k jednotě a vzájemnosti všech Židů v České republice.

autor: Jiří Daníček
Spustit audio