Festival filmů a dobrodružství. To je Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují

28. srpen 2017

V pátek 25. srpna s námi a našimi hosty můžete i vy prožít dobrodružství a vylézt na nejvyšší hory světa. Od 9:00 do 12:00 jsme připravili další přímý přenos, tentokrát z Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují. V našem rozhlasovém stanu přivítáme nejlepšího slovenského horolezce Petera Hámora, pozveme vás na výstavu horolezecké legendy Radka Jaroše, představíme extrémní sporty, které jsou součástí doprovodného programu a povídat si budeme s porotci. Ti letos vybírají z 63 filmů z celého světa ten nejlepší. Nalaďte si náš Páteční dopolední Habaděj nebo za námi přijeďte do Teplic nad Metují. Těší se na vás Lada Klokočníková a Jiří Kánský.

Letošním vystavovatelem fotografií bude česká horolezecká legenda Radek Jaroš, který stanul na nejvyšších vrcholech všech kontinentů světa, a stejný výkon letos korunoval slovenský horolezec Petr Hámor. A právě toho chtěla ředitelka festivalu Marie Jirmannová přilákat jako hlavního hosta MHFF, který se koná v Teplicích poslední srpnový víkend.

„Petr Hámor se vrátil z Himálaje, kde v polovině května zdolal Dhaulagiri. Tak má určitě o čem vyprávět," nepochybuje ředitelka Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu (MHFF) Marie Jirmannová, na kterou v těchto dnech čeká kromě jiných přípravných povinností i sledování filmů.

Komise musí shlédnout přes 60 filmů

„Celkem jsme dostali 63 filmů z celého světa. Výběrová komise se teď musí na všechny podívat a vybereme mezi 30 a 40 filmy, které budeme promítat návštěvníkům," říká Marie Jirmannová.

Ve srovnání s minulými roky je počet přihlášených snímků dobrým průměrem

„Je to akorát - vloni jich bylo přes 70 a předloni zase necelých 50," připomíná, a jedním dechem dodává, že není ani tak rozhodující počet doručených snímků, jako jejich kvalita.

„Pokud jich z třiceti 16 neshledáme vhodnými, tak by to byl průšvih. Musím říct, že už jsem jich pár viděla a u některých mám pocit, že se filmaři spletli a poslali nám snímky, které se k nám moc nehodí. Ale neviděla jsem zdaleka všechny, tak nechci dělat předčasné závěry," věří ředitelka festivalu, že společně s dalšími pěti členy komise vyberou takové snímky, za které jim diváci nebudou spílat.

Filmový festival není jen o filmech

Kromě filmové přehlídky nabídne festival i svůj bohatý doprovodný program. Patří sem besedy, venkovní projekce nesoutěžních filmů, Mistrovství republiky mládeže v boulderingu, dále pak boulderingový pohár pro děti a v sobotu pro dospělé, běh skalami a různá sportovní klání a soutěže jako je například Spára, Slick line, Věšák nebo Lezení poslepu.

Radek Jaroš, horolezec

„Tyto doprovodné akce jsou ověřené minulými roky. U návštěvníků mají úspěch, tak v nich logicky pokračujeme," usmívá se Marie Jirmannová.

Ze vstupného podpoří skalní záchranáře

V hudebním programu v pátek a v sobotu na místním fotbalovém hřišti vystoupí Sto zvířat, Laura a její tygři, Heebie Jeebies či Synové výčepu.

„Letos věnujeme padesát procent ze vstupného místní Skalní záchranné službě na záchranářské vybavení. Její činnost je velice záslužná nejen ve skalách," uzavírá ředitelka festivalu.

34. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu (MHFF), soutěžní přehlídky profesionálních a amatérských filmů z celého světa s horolezeckou i jinou sportovní tématikou, se koná v Teplicích nad Metují od 24. do 28. srpna 2017.

autoři: KLO , Jiří Kánský
Spustit audio